SRBIJA MORA DA IMA DVA KLUBA U EVROLIGI! Čović pričao o bitnim pitanjima!


IZVOR: Republika - 14.10.2024 | 14:08


Naglasio potrebu za stručnim vođstvom koje će doprineti daljem razvoju srpske košarke.

Foto: Republika
SRBIJA MORA DA IMA DVA KLUBA U EVROLIGI! Čović pričao o bitnim pitanjima!

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Nebojša Čović, izneo je svoje stavove o trenutnim temama koje su aktuelne u svetu košarke, kao gost emisije N1 Studio Live. Fokusirao se na izbor selektora muške reprezentacije, odnose sa Partizanom, domaće takmičenje i AdmiralBet ABA ligu.

Jedna od tema o kojoj je Nebojša Čović govorio bila je i izbor selektora muške reprezentacije. Istakao je važnost ovog izbora i naglasio potrebu za stručnim vođstvom koje će doprineti daljem razvoju srpske košarke.

- Ima smisla napraviti domaću ligu, ako ona vodi negde. To negde je u Evropu. Jedan od projekata na kojima sam radio 2000. a onda ga usavršio 2015. je AdmiralBet ABA liga sada sa drugim rangom. Ona je dala odličan rezultat kada je u pitanju promocija reprezentativaca i razvoj klubova. Mi sada imamo sedam, osam klubova koji bi mogli da nose profesionalnu ligu, ali ne smemo da zaboravimo ni ligu koju sada imamo, Košarkašku ligu Srbije - rekao je Čović.

Takođe, istakao je potrebu za stvaranjem takmičenja koje će omogućiti mladim igračima da dobiju priliku da igraju i razvijaju svoj talenat.

Foto: Republika

Nebojša Čović

 

- Mi moramo da damo mesto mladim igračima da igraju, igračima od 18 do 22 godine. Da imamo takmičenje u kome možemo da limitiramo broj stranaca, da napravimo razvojnu ligu, da svi klubovi imaju obavezno i mladu ekipu, tim od 18 do 22 godine - dodao je prvi čovek srpske košarke.

- To su sve koncepti o kojima se razmišlja i koji mogu da se uvedu. U profesionalnoj ligi ne može da se ograniči broj stranaca, naravno. Naš problem je – kuda idemo iz tih liga?

- Iz AdmiralBet ABA lige imamo pozivnicu koja košta milion evra. I sad može neko da se tamo naljuti ili da neko nešto izlobira i da sutra kaže ‘ne sviđa mi se da bude Zvezda ove sezone unutra’ ili ‘ne sviđa mi se da Partizan bude unutra’. A Srbija mora da ima dva kluba u Evroligi jer su i Zvezda i Partizan zaslužili da budu u Evroligi svojm radom, atmosferom, navijanjem - zaključio je Čović.

BONUS VIDEO: