PARTIZAN "PORODIO" POBEDU U PIONIRU: Crno-beli se mučili, pa konačno slomili Makabi u poslednjoj četvrtini


IZVOR: Republika/ O.J. - 17.10.2024 | 22:06


Košarkaši Partizana slavili su u Pioniru nad "ponosom Izraela" u četvrtom kolu Evrolige sa 91:79.

Foto: Starsport
PARTIZAN "PORODIO" POBEDU U PIONIRU: Crno-beli se mučili, pa konačno slomili Makabi u poslednjoj četvrtini

Makabi Tel Aviv - Partizan 79:91

(27:28, 19:14, 18:24, 15:25)

Makabi je u prvom poluvremenu uhvatio čak 14 ofanzivnih skokova. I to mnogo govori o glavnom problemu u igri Partizana. Čak i kada su crno-beli igrali dobru odbranu, uglavnom se završavalo lošim građenjem posle šuta "domaćih" i lako primljenim poenima. Uspeli su crno-beli da se održavaju u igri, pre svega zahvaljujući šutu za tri koji je i ovog puta funkcionisao.

Foto: Starsport

Bonga i Sorkin u duelu

Isak Bonga je došao u Beograd "samo da igra odbranu", a ispostavilo se da je glavni trojkaš ekipe, pored Sterlinga Brauna. Neverovatno je i ovog puta šutirao, ali je imao direktnog rivala na drugoj strani u vidu Rendolfa. Njih dvojica su i bili najefikasniji pojedinci u svojim timovima posle prvog poluvremena na kom su Izraelci imali četiri poena prednosti zahvaljujući seriji od 10-0 u finišu.

Foto: Starsport

Borba za loptu

U potpuno istom ritmu nastavilo se i u narednom kvartalu. Dejvis i dalje ne može da pronađe sebe u crno-belom dresu, ali ga je za to vreme "krpio" Nilikina sa nekoliko važnih poena. Imao je tada u jednom momentu Partizan momentum, mogao je da se odlepi, ali je Sorkin trojkom i ukradenom loptom prekinuo euforiju srpskog tima. Potom se pojavio i Hord, ali se mnogo bitna sekvenca dogodila u poslednjoj sekundi treće četvrtine.

Foto: Starsport

Dejvis šutira za dva

Konačno je Partizan bio taj koji postiže poene uz zvuk sirene i to je pogodio Dejvis i to uz faul. To je dalo preko potrebno samopouzdanje Obradovićevom timu da u poslednji period uđe sa odličnom energijom i konačno on bude taj koji u tom delu prelomi meč u svoju korist. Svako je dao određeni doprinos tome, ali je najvažniji bio ponovo Braun. Kada su Nilikina i Lundberg pogodili strašno bitne trojke, Sterling je "dokusurio" posrnulog rivala
i postigao ključne poene za drugu pobedu crno-belih u nizu i izjednačen skor.

TOK MEČA

KRAJ MEČA

10. minut - Kakva borba Partizanovih igrača na terenu i pored obezbeđene pobede! Sterling Braun stavlja tačku na pobedu Partizana!

9. minut - Lundberg sjajno dodaje do Brauna koji opet pogađa! Dibartolomeu ne koristi otvorenu trojku, a Karlik Džons "zakucava" poslednji ekser i rešava pitanje pobednika!

8. minut - Hord se snalazi ispod koša i naslanja loptu na tablu. STERLING BRAUN POGAĐA UZ FAUL U POSLEDNJIM MOMENTIMA NAPADA! Au, koliko važan potez i realizovano bacanje nakon toga!

7. minut - Karlik pravi korake u lošem momentu, ali odlično reaguje Braun i izbija loptu Sorkinu. NILIKINA POGAĐA TROJKU IZ KORNERA!

6. minut - Neverovatno šta rade igrači Partizana. Sada je Tajrik Džons promašio čisto zakucavanje, ali imaju sreće da ni Makabi nema rešenja na drugoj strani. Dva penala realizuje Blat.

Foto: Starsport

Dejvis šutira preko Sorkina

5. minut Sorkin promašuje prvo, ali pogađa drugo bacanje. I neverovatno kako Partizan sada ne koristi tri šuta pod košem zaredom. Nepovezana igra na obe strane sada.

4. minut - Šteta što Braun nije uspeo da zakuca! Išao je na obruč, ali je fauliran. Pogađa jedno od dva bacanja. 

3. minut - Dejvisu još jedan šut izlazi iz koša. Odlično se brane crno-beli, ali još jednom promašuje Dejvis šut.

2. minut - Ife Lundberg trojka kad je najbitnije! Rivero je fauliran i pogađa oba bacanja, ali Karlik Džons se šeta do polaganja!

1. minut - Odličan početak - Lundberg pogađa uz faul Koena! Interesantna situacija sada. Dancu je sviran nesportski faul prilikom postizanja poena, pa će nakon njegovog penala Makabi izvesti dva. Obojica su realizovala sve. Sejben Li promašuje oba penala, a Partizan opet ne uspeva da uhvati loptu. To kompenzuje Lundberg sa sjajnom odbranom posle koje su usledili laki poeni Brauna! Jako sadržajan prvi minut.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

 

 

10. minut - Opet se menja prednost, Koen polaže loptu u koš na drugoj strani. Dejvis se baš muči i dalje. Sada je promašio dva slobodna bacanja. Konačno da i Partizan jednom poentira za kraj četvrtine! I što je još važnije - Dejvis realizuje 2+1! Crno-beli sada idu na +2. 64:66

9. minut - Gosti su bili na pragu izgubljene lopte, ali sve se završilo zakucavanjem Horda. Dejvisov šut izlazi iz obruča. NEVEROVATNI ISAK BONGA POGAĐA ČETVRTU TROJKU!

8. minut - Evo konačno poena Brendona Dejvisa. Problem za crno-bele je četvrta lična greška Isaka Bonge koji je poslao Horda na liniju penala. Francuz pogađa oba puta.

7. minut - Partizan se opet brani sjajno.

6. minut - Tajm-aut je zvao Obradović, a opet loše reaguju igrači, pošto lako poentira Hord. Strpljiv napad Partizana konačno je završen pogotkom za tri Sterlinga Brauna!

Foto: Starsport

Bonga protiv Sorkina

5. minut - Fenomenalni Nilikina radi sve sam i ide još jednom do kraja. Mnogo prostora ostavljaju crno-beli Izraelcima za šut, koristi to Blat i pogađa trojku za izjednačenje.

4. minut - Marinković je promašio trojku, ali je izborio faul u napadu Rendolfa. Nilikina naslanja visoko loptu na tablu za +4. Prekida euforiju gostiju Sorkin - pogodio je trojku, pa izbio loptu Tajriku.

3. minut - Sudije su posle gledanja snimka dodelile nesportski faul Riveru! To koristi Tajrik i pogađa oba slobodna bacanja, ponovo je nerešeno. Evo dvojke Marinkovića za prednost Partizana i onda fenomenalne odbrane!

2. minut - Bonga je dobio skok za loptu, ali Tajrik čudno promašuje zicer na drugoj strani. Sorkin polovičan sa penala, a odlično Tajrik otvara put do koša Marinkoviću koji polaaže loptu.

1. minut - Rivero pogađa težak šut za dva, a evo konačno Nilikine sa trojkom!

POČELO JE DRUGO POLUVREME

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

 

 

10. minut - Loš napad Partizana završen je promašajem Lundberga. Li je dobio dva penala, pogodio i stavio tačku na prvo poluvreme. Mora da se popravi defanzivni skok u drugom. 48:42

9. minut - Rivero se snašao i pogodio koš iz reketa šutem preko svoje glave. Ponovo je nerešeno. I neverovatno. Bonga je promašio trojku, Blat promašio čist zicer, ali crno-beli ne mogu da uhvate nijedan defanzivni skok i Rivero opet poentira, a Makabi ponovo vodi.

8. minut - Posle Obradovićevog tajm-auta Partizan nema pravu reakciju, ali igrači Makabija promašuju tri trojke zaredom.

7. minut - Dejvis promašuje težak šut, a zatim pravi loš faul. Iz toga profitira Tamir Blat sa penala.

6. minut - Kaaarlik Džooons! Crno-beli imaju maksimalnih +6 posle njegove trojke. Sorkin precizan sa poludistance.

Foto: Starsport

Tajrik protiv Makabija

5. minut - Kako šutira Isak Bongaaa! U neverovatnoj šuterskoj formi je Nemac koji nema promašaj večeras, a na to se nadovezuje i dobra timska odbrana, pa poeni Brauna u kontri!

4. minut - Promašio je zakucavanje Tajrik, ali mu se lopta odbila i pogodio je ispod koša,

3. minut - Makabi ponovo vodi posle poena Horda sa penala i iz tranzicije. Karlik Džons prelepo prolazi ide na polaganje. Trojku pogađa neverovatni Rendolf koji ima već 15 poena.

2. minut - Sjajno se izborio za poziciju Nilikina i pogodio sa poludistance. Brza tri faula pravi Pokuševski i ide nazad na klupu.

1. minut - Kakva sekvenca Lundberga! Kao lav se izborio za loptu i oteo je protivničkom timu, ali je sve to "uprskao" Nakić na drugoj strani.

 

 

KRAJ PRVE ČETVRTINE

10. minut - LUNDBERG TROJKA! Za prvo vođstvo Partizana. Rendolf je fauliran i posle realizovanih penala već i dvocifren. Karlik Džons takođe dobar sa linije za slobodna bacanja za kraj četvrtine. 27:28

9. minut - Sjajni Tajrik Džons ide do koša i polaže. Rivero sada pravi korake, a Partizan je na nerešenom rezultatu nakon floutera Lundberga. Rendolf ide do kraja i pogađa iz teške pozicije.

8. minut - Pokuševski je ušao i napravio brz faul nad Kabom koji pogađa jedan od dva penala. Ispravlja se brzo nakon toga Aleksej i postiže svoje prve poene u Evroligi.

7. minut - Isak Bonga je lider ovog tima, definitivno! Opet je pogodio trojku posle prelepog napada crno-belih. Još jedan fenomenalan napad Partizana završen je polaganjem Tajrika.

Foto: Starsport

Marinković šutira za tri

6. minut - Kakvi potezi Rivera! Košarkaška poezija. Uhvatio je ofanzivni skok, isfintirao šut i pogodio još jednom uz faul, te realizovao penal.

5. minut - Odlično šutira Makabi za tri na startu - sada je pogodio Blat. Braun pravi grešku u koracima, pa idemo na prvi TV tajm-aut.

4. minut - Rendolf pogađa trojku, a evo Isaka Bonge odmah sa brzim odgovorom! Rivero se snalazi i realizuje dodatni penal posle pogotka uz faul.

3. minut - I dalje se igra dinamično, pa zakucava i Hoard. Nastavlja Sterling Braun gde je stao pre dva dana i pogađa novu trojku! Uh, kako se sada snašao Sorkin posle sumnjive odluke sudija da ne dosude "preko pola". Nova dva poena za "domaćina".

2. minut - Rendolf ostaje sam i pogađa trojku. Sada se igra veoma brzo. Dejvis se izborio za nove poene, Sorkin brzo zakucao, a onda i Bonga dobar u tranziciji.

1. minut - Dejvis odlično ulazi u meč. Dobija skok za loptu, pogađa za dva i onda krade loptu.

MEČ JE POČEO

 

 

Grobari su čekali i dočekali - Duejn Vašington će večeras konačno biti u sastavu crno-belih, dok će Ajzea Majk preskočiti i ovaj meč.

UVOD

Crno-beli su se pomerili sa mrtve tačke i sada žele da krenu u seriju uspeha kojom bi najavili ostvarenje ovosezonskih klupskih ciljeva koji su vezani za plasman u plej-of fazu takmičenja.

 

 

Košarkaši Partizana su ostvarili značajan uspeh u utorak pobedivši minhenski Bajern rezultatom 86:78. Ovo je bio prvi trijumf crno-belih u ovogodišnjoj Evroligi, što je značajno podiglo raspoloženje navijača pred naredne izazove.

Pred izabranicima trenera Željka Obradovića je već većeras (četvrtak, 17. oktobar) novo iskušenje, a sastaće se sa ekipom Makabija iz Tel Aviva u beogradskom hramu košarke, dvorani "Aleksandar Nikolić".

Foto: Starsport

Navijači Makabija u Pioniru

Jedno od pitanja koje zanima navijače jeste da li postoji mogućnost da budu uz svoj tim na ovom "gostovanju". Međutim, mečevi Makabija su zatvorenog tipa, a ulazak u dvoranu je omogućen samo malom broju njihovih navijača. Samo vlasnici sezonskih ulaznica za mečeve Makabija iz Tel Aviva će imati priliku da prisustvuju susretu, a ova posebna pravila će biti detaljno kontrolisana na ulazu u halu. 

BONUS VIDEO