EVROLIGA MENJA BROJ EKIPA: Sada je sve mnogo jasnije da li će mesta biti i dalje za Partizan i Crvenu zvezdu


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 20.10.2024 | 17:43


Istovremeno bi se reši problem sa FIBA.

Foto: Shutterstock, wikipedia
EVROLIGA MENJA BROJ EKIPA: Sada je sve mnogo jasnije da li će mesta biti i dalje za Partizan i Crvenu zvezdu

Košarkaški analitičar Marin Sedlaček najavio je moguće proširenje Evrolige za sledeću sezonu, ističući da bi to bio odgovor na gužvu u rasporedu košarkaških takmičenja tokom godine. Prema njegovim rečima, proširenje bi omogućilo da se održi dosadašnji sistem takmičenja, sa 38 kola, a istovremeno bi se izbegli sudari sa FIBA prozorima.

Sedlaček ističe da bi proširenje Evrolige omogućilo da se izbegnu konflikti sa FIBA prozorima, koji su već zacrtani do 2017. godine. On naglašava da je pitanje rasporeda i broja utakmica posebno osetljivo zbog jačine nacionalnih prvenstava i udruženja igrača koje utiču na održavanje takmičenja.

Foto: Starsport

Marin Sedlaček

- Sledeće godine najverovatnije Evroliga će brojati 20 klubova. Oni ne žele da menjaju sistem takmičenja, da eventualno imaju dve grupe po deset timova. Dakle, to je 38 kola. Sa 38 kola u jednom zgusnutom kalendaru takmičenja, gde vi imate i jedno veoma jako udruženje igrača koje se pita kada možete da počnete sa treninzima, koliko traje sezona i koliko utakmica možete da imate, vi ćete sigurno doći u konflikt sa prozorima FIBA. Oni su fiksni i zacrtani još 2017. Vi sad imate našeg čoveka Dejana Bodirogu koji je bio na jednoj strani, u FIBA, a sada je u Evroligi. Dakle, tu ne postoji nikakav jaz. Ali jaz je zbog tih FIBA prozora, jer ne postoji mogućnost da se neki mečevi pomere za vikend, zbog jačine nacionalnih prvenstava i federacija koje to ne dozovoljavaju. Ako bi se tu napravio neki kompromis, a na to FIBA ne može da utiče, onda bi sigurno tu bilo manje sudaranja, kao što smo videli u februaru ove godine kada je napravljen pomak  - rekao je Sedlaček za Sportklub.

Foto: Starsport/Tanjug

Evroliga računa na večite: Obradović i Sferopulos

Ukoliko dođe do proširenja, neizbežno je da će Partizan i Crvena zvezda imati priliku da se pridruže elitnom društvu Evrolige. Ovo bi bio veliki korak za srpsku košarku, a samim tim i za ove dve renomirane ekipe. Sedlaček naglašava da je ključno pronaći kompromis koji bi omogućio usklađivanje Evrolige sa FIBA prozorima, kako bi se izbegli sukobi i očuvala ravnoteža između nacionalnih prvenstava i međunarodnih takmičenja.

Ukupno, proširenje Evrolige na 20 klubova donosi sa sobom potencijalne promene u košarkaškom svetu, a ostaje da se vidi kako će se ova inicijativa odraziti na takmičenja i klubove širom Evrope.

BONUS VIDEO