MUTA ZA REPUBLIKU O SELEKTORU PEŠIĆU: Nikolić oduševljen, ali i svestan problema koji možemo imati


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 21.10.2024 | 12:42


Mislim da smo ga mnogo zadužili, da održi ekipu za Evropstko prvenstvo i da pokušamo da osvojimo medalju, kaže iskusni trener.

Foto: ST/Nebojša Mandić
MUTA ZA REPUBLIKU O SELEKTORU PEŠIĆU: Nikolić oduševljen, ali i svestan problema koji možemo imati

Svetislav Pešić ostaje selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Kari je juče i zvanično ponovo preuzeo "orlove" i izneo planove i očekivanja, a na klupi Srbije ostaće sigurno do kraja Evropskog prvenstva naredne godine. Njegov ostanak bio je jedan od prioriteta novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije Nebojše Čovića, ali i rešenje koje su unapred podržali brojni reprezentativci.

Da je Pešić trenutno najbolje rešenje za Srbiju u razgovoru za Republiku smatra i Miroslav Muta Nikolić, iskusni košarkaški trener i neko ko je godinama bio u stručnom štabu "orlova".

Foto: Starsport

Najbolje rešenje: Svetislav Pešić

- Nema šta, Karije najbolje rešenje u ovom trenutku. Bio sam za to i drago mi je što je ostao selektor. Mislim da smo ga mnogo zadužili da ostane bar još godinu dana. Da održi ovu ekipu na okupu i za Evropstko prvenstvo i da pokušamo i tu da osvoji medalju posle srebra na Mundobasketu i bronze na Olimpijskim igrama. Mi uvek idemo na medalju, imamo kvalitet za to, ali da prvo vidimo ko će igrati u timu. Svašta je moguće. Verujem da možemo do novog odličja sa Pešićem. Međutim, moramo biti spremi i na kritiku ako budemo ispod trećeg mesta - rekao je Nikolić.

On se dotakao novog rukovodstva KSS na čelu sa Nebojšom Čovićem.

Foto: starsport

Na zajedničkom zadatku: Nebojša Čović i Svetislav Pešić

- Čović je dobro rešenje za Savez. Sposoban je, ali najvažnije je to što je košarkaški pismen. Dugo je u košarci, zna posao, nije tamo neki privrednik koji donosi pare a ne razume se u sport. Mogu ljudi da ga vole ili ne vole, ali činjenica je da je puno toga dobrog uradio u košarci. E, sad, videćemo kakve će korake da povlači na čelu KSS. Ovo sa Pešićem mu je dobro - dodao je Muta.

Jedan od poteza za Čovića, jednog dana, biće i izbor Pešićevog naslednika na klupi Srbije. Tu je Nikolić vrlo skeptičan.

Foto: Starsport

Već bio selektor: Aleksandar Saša Đorđević

- Teško je sada reći ko bi mogao da nasledi Karija, ali treba o tome već da se razmišlja. Mi imamo "mlađu" gardu trenera od oko 50 godina iz koje se može naći selektor. Govorim o Aleksandru Đorđeviću i ostalima. Selektor mora da bude neko ko oseća himnu, ko ima uspehe, a ne neko ko nije ništa osvojio. Reprezentacija ne može biti poligon za vežbanje. Ako želimo dobro srpskoj košarci onda reprezentacija mora biti vrhunac, a ne mesto gde se neko uči poslu - jasan je Nikolić.

BONUS VIDEO