EVROLIGA PLJAČKA ZVEZDU NA PRAVDI BOGA: Crveno-beli opet BRUTALNO POKRADENI kršenjem pravila


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 25.10.2024 | 11:08


Ovome se mora stati na put.

Foto: www.profimedia.rs
EVROLIGA PLJAČKA ZVEZDU NA PRAVDI BOGA: Crveno-beli opet BRUTALNO POKRADENI kršenjem pravila

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet brutalno su pokradeni u Evroligi. I to drugu utakmicu u nizu zbog propusta sudija i zapisničkog stola. Oni jesu doživeli težak poraz od Reala u Madridu rezultatom 97:72 u petom kolu jer desetkovani crveno-beli, bez Džoela Bolomboja pre svega, jer nisu uspeli da pariraju znatno jačem rivalu pod košem gde je inače nezaustavljiv Valter Tavares. Međutim, možda bi ishod bio drugačiji da Evroliga nije brutalno oštetila Zvezdu Meridianbet upravo zbog centra Reala.

Naime, gorostas je igra utakmicu sa pet ličnih grešaka, što je najgrublje moguće kršenje pravila. Nakon analize utakmice, utvrđeno je da je Valter odigrao meč sa pet faulova i to tako što je prevarom jedan od ranijih pripisan saigraču. Sve se odigralo u drugoj četvrtini kada je Tavares napravio faul u napadu nad Nikolom Kalinićem na 4:28 minuta do kraja druge četrtine pri rezultatu 33:20 za Real, svi u hali su bili svesni njegovog prekršaja, kao i centar, a trener Madriđana Ćus Mateo ga je izveo da ga sačuva znajući da mu je to drugi faul u ranoj fazi susreta.

Foto: printskrin

Prekršaj Tavaresa nad Kalinićem koji je pripisan Musi

Međutim, zapisnički sto Evrolige je umesto Tavaresu taj faul pripisao Džananu Musi, pa je centar sa Zelenortskih ostrva ušao u drugo poluvreme sa samo jednom ličnom greškom.! On je do kraja meča napravio još tri faula, te umesto pet, imao je četiri lične greške pored svog imena. Istina, on je tu poslednju grešku, petu, a zvanično četrtu, napravio na četiri minuta d okraja i to nije uticalo na rezultat. Međutim, ko zna kako bi se susret odvijao da je on znao da ima od druge četvrtine prekršaj više i da mora da se pazi. Ovako, odigrao je rasterećenije i završio meč sa 12 poena bez promašaja iz igre i sa šest skokova.

Imajući u vidu grubo kršenje pravila Zvezda Meridianbet bi, ako bi se ovo sve bacilo na papir, mogla možda i da traži da se pobeda pripiše njoj a ne Realu. Duduše, znajući koji lobi i mašineriju Madriđani imaju teško da bi se neko u Evroligi usudio da ga tako kazni.

Podsetimo, Zvezda Meridianbet je pokradena i protiv Barselone, a čak je i Evroliga u saopštenju priznala svoje propuste u saopštenju. Prva greška dogodila se 30 sekundi pre kraja, kada nije dosuđen očigledan prekršaj nad Bolombojom od strane Veselog. Ovaj propust je mogao značajno da promeni tok završnice utakmice.

Foto: Printskin

Veseli nije kažnjen za faul nad Bolombojem

Pored toga, arbitri su napravili još jednu grešku kada su odlučili da pregledaju snimak prenosa lopte koji se dogodio osam sekundi pre kraja. Dodeljivanje ključne lopte Barseloni na osnovu ovog snimka predstavlja još jedan ozbiljan propust, jer su sudije analizirale situaciju bez očiglednog prekršaja, što je suprotno pravilima. Takođe, važno je napomenuti da su sudije pogrešile i kada je Crvena zvezda Meridianbet, sa osam sekundi na satu, propustila da prenese loptu na polovinu rivala. Ovaj trenutak dodatno je otežao situaciju za crveno-bele, koji su mogli izbeći problem da je prethodno sviran faul nad Bolombojom.

BONUS VIDEO