TUGA: Odlazak legendarnog vozača Formule 1 - automobilski svet zavijen u crno!


IZVOR: Vladimir Vorih - 24.09.2024 | 07:56


Trku sa životom ipak nije mogao da dobije.

Foto: pixabay.com
TUGA: Odlazak legendarnog vozača Formule 1 - automobilski svet zavijen u crno!

Nekadašnji engleski vozač Formule 1 Rupert Kigan preminuo je 23. septembra u 69. godini nakon dugotrajne borbe sa opakom bolešću.

Engleski vozač Formule 1, Rupert Kigan, ostavio je neizbrisiv trag u svetu automobilizma. Rođen 23. februara 1952. godine, Kigan je svoju karijeru započeo u britanskoj Formuli 3, osvojivši titulu šampiona godinu dana pre nego što je debitovao u Formuli 1.

Godine 1977, Kigan je napravio svoj debi u Formuli 1, ali je zanimljivo to da tokom svoje karijere nije uspeo da osvoji nijedan bod u šampionatu. Ipak, njegova upornost i strast prema trkama nisu bile obezvrijeđene, jer je ostvario nekoliko značajnih rezultata, uključujući sedmo mesto u Austriji 1977. godine.

Nakon vožnje u timovima "Hesketh" i "Surtees", Kigan je osvojio Aurora Formula 1 šampionat 1979. godine. Ovaj uspeh predstavljao je prekretnicu u njegovoj karijeri, pružajući mu priliku da se dokaže u svetu automobilizma.

Foto: Formula1points.com

Odlazak legende Formule 1

 

Posle osvajanja Aurora Formula 1 šampionata, Kigan se vratio u Formulu 1, ali nije postigao značajne rezultate. Ipak, to nije umanjilo njegovu strast prema trkama. Nakon završetka karijere u Formuli 1, Kigan se takmičio u CART-u u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u endurance trkama.

Po završetku aktivne vozačke karijere, Kigan se posvetio instruiranju mladih vozača, prenoseći svoje bogato iskustvo na nove generacije. Njegova posvećenost automobilizmu nije jenjavala ni nakon prestanka takmičenja, čime je ostavio trajan utisak na automobilističku zajednicu.

Rupert Kigan, vozač sa burnom karijerom u svetu Formule 1, ostaće upamćen po svojoj strasti prema trkama i neumornom radu na unapređenju automobilizma. Njegovo nasleđe će živeti kroz generacije vozača koje je inspirisao i mentorisao.

 

BONUS VIDEO: