GLAMUR VIŠE NIJE DOVOLJAN: Formula 1 POVLAČI istorijsku stazu!?


IZVOR: Republika - 05.04.2022 | 14:44


Većina je i dalje protiv.

Foto: Tanjug/AP
GLAMUR VIŠE NIJE DOVOLJAN: Formula 1 POVLAČI istorijsku stazu!?

U poslednje vreme se podigla velika debata u vezi opstanka VN Monaka na kalendaru Formule 1. Jedna od najstarijih i najprestižnijih trka u tom sportu, mogla bi otići u zaborav.

Jedan od ljudi koji se zalažu za to jeste izvršni direktor Meklarena, Zek Braun. Smatra da trka jeste glamurozna, ali da sama trka ne donosi mnogo uzbuđenja. Usput je pohvalio nove trke, VN Las Vegasa i VN Majamija koja će debitovati ove sezone.

- Monako je uvek predstavljao najglamurozniji deo Formule 1. Mislim da Majami, Singapur, Las Vegas počinju isto biti glamurozna tržišta. Isto tako mislim da Monako treba postići iste komercijalne uslove kao i drugi Grand prijevi, a takođe možda treba da radi na načinima da prilagodi svoju stazu jer su bolidi postali veći - rekao je Braun.

 

 

S obzirom da su bolidi sada mnogo veći i teži, preticanje na toj stazi je gotovo nemoguće.

- Radije bih imao Monako nego ne… ali baš kao što je ovaj sport veći od bilo kog vozača ili tima, mislim da je veći od bilo kog Grand prija - dodao je.

Sa Braunom se složio i predsednik Formule 1, Stefano Domenikali, koji je izjavio da istorijska važnost više nije ključna za ostanak na kalendaru.

Od 1955. godine VN Monaka se održavala svake godine osim 2020. godine zbog kovida.

BONUS VIDEO