37. MEĐUNARODNI TURNIR U RVANJU LJUBOMIR IVANOVIĆ GEDŽA: Mladenovac će biti centar svetskih rvača!


IZVOR: Republika - 12.06.2024 | 14:37


Lep gest.

Foto: Privatna arhiva
37. MEĐUNARODNI TURNIR U RVANJU LJUBOMIR IVANOVIĆ GEDŽA: Mladenovac će biti centar svetskih rvača!

Pred nama je 37. Međunarodni turnir u rvanju grčko- rimskim stilom za seniore ‘’Ljubomir Ivanović Gedža’’ koje će se održati u Mladenovcu 15. Juna 2024. godine u Spotskom Centru koji nosi ime, takođe Ljubomira Ivanovića Gedže. Ljubomir Ivanović Gedža bio je legendarni rvački trener koji je ostavio je neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom rvanju, LJUBOMIR IVANOVIĆ GEDŽA - Kovačevčanin sa 9 olimpijskih medalja, trener rvačke reprezentacije Jugoslavije GEDŽA je načinio rvanje najtrofejnijim jugoslovenskim sportom svih vremena.

Za 25 godina, do 1980. godine, jugoslovenski rvači pod vođstvom Ljubomira Ivanovića Gedže osvojili su 129 medalja na najvećim svetskim takmičenjima od čega je svaka treća bila zlatna. Od toga je 81. medalja donesena sa olimpijada, svetskih i evropskih prvenstava. To je bilans kakav sigurno nema nijedan trener u svetu bez obzira na to o kojem sportu je reč. Može se reći da su za tih 25 godina stvorene tri sjajne generacije rvača od kojih je svaka na svoj način proslavila jugoslovensko rvanje jer su pod njegovim vođstvom naši reprezentativci u razdoblju od dve decenije osvojili čak 55 medalja na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima od čega 11 zlatnih.

Foto: Privatna arhiva

 

Turnir se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta republike Srbije, grada Beograda, GO Mladenovac, Sportskog saveza Mladenovca kao I domaćih privrednika iz Mladenovca. Tehnički organizator ovog međunarodnog turnira je rvački klub Ljubomir Ivanović Gedža iz Mladenovca, a nosilac turnira Rvački savez Srbije.

Predsednik turnira Ljubomir Ivanović Gedža je gospodin Aleksandar Pitulić, inače potpredsednik Sportskog saveza Beograda. Promoteri turnira su: nekadašnji olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek, kao i Darko Anić nekadašnji fudbaler Crvene Zvezde, kao u i kapiten Briža. Na ovogodišnjem Memorijalu učestvovaće 10 reprezentacija, za sada su potvrđene: 1.Mađarska 2. Hrvatska 3. Kuba 4. Norveška 5. Ukrajina 6. Srbija Eliminacione borbe počeće u 11 sati, za 18 časova je zakazano svečano otvaranje turnira i početak finala. Ljubomir Ivanović Gedža, bio je izuzetan sportista, trener i sportski radnik koji je u potpunosti obeležio čitavu jednu epohu u istoriji rvanja Srbije.

Turnir koji nosi njegovo ime je događaj gde se sportski duh I tradicija slave sa velikom strašću i gde se neguje nasleđe ovog velikana. Ovaj turnir se održava poslednjih nekoliko godina u Mladenovcu, što je izuzetno važno za razvoj samog Mladenova I okoline, na šta bi Gedža pored rvanja bio posebno ponosan, jer je i njegova želja bila da se priča o njegovom kraju, da se taj deo Šumadije što više privredno i turistički razvija. Gledajući u sportskom smislu, u rvačkom najpre, ovaj turnir ima izuzetno važnu ulogu, jer se formiraju norme rvača i utiču na njhovo rangiranje za evropska i svetska takmičenja.

Po kvalitetu, ali i u organizacionom smislu ovaj turnir biće prava uvertira za Olimpijske igre koje nam idu u susret. Pozivamo sve ljubitelje rvanja, sporta, komšije, sugrađane da dođu na turnir, jer će neke od ovih sportista imati priliku da vide na Gedžinom memorijalu, a posle toga verovatno na Olimpijadi u Parizu. ‘

- Imaćemo jak turnir i vrlo kvalitetne takmičare. Konkurencija će biti zaista žestoka. Ono što bismo voleli da naglasimo, jeste da će ove godine pored medalja I plaketa biti uručene I novčane nagrade za najboljeg stranog takmičara, kao I najboljeg domaćeg takmičara, dok bismo već za narednu godinu mogli da najavimo velike novčane nagrade za pobednike turnira, koje će iznositi do nekoliko hiljada evra - izjavio je predsednik turnira Aleksandar Pitulić.

BONUS VIDEO