ŠUMAHER SE NE OSEĆA DOBRO: Ovo je PRAVO STANJE proslavljenog vozača Formule 1


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 08.10.2024 | 10:13


Nemoguće je da to može da uradi.

Foto: Tanjug/AP
ŠUMAHER SE NE OSEĆA DOBRO: Ovo je PRAVO STANJE proslavljenog vozača Formule 1

Svetski mediji su nedavno preneli vest da je legendarni vozač Formule 1, Mihael Šumaher, prisustvovao venčanju svoje ćerke Đine na Majorci. Međutim, ta informacija je dovedena u pitanje od strane uglednog neurohirurga Jusija Postija. Posti tvrdi da je nemoguće da je Šumaher prisustvovao venčanju, a kao osnov za svoje tvrdnje navodi nedostatak fotografija ili snimaka koji bi potvrdili ovu informaciju.

Mihael Šumaher nije javno viđen od nesreće koju je doživeo tokom skijanja 2013. godine. Nakon udara glavom o stenu u francuskim Alpima, Šumaher je proveo vreme u komi, a od tada se leči od traumatskih povreda mozga. Prema rečima Jusija Postija, hirurga zaduženog za deo neurohirurgije i traumatskih povreda mozga bolnice u Turku, Finskoj, Šumaher verovatno vodi veoma neaktivan život, te je izrazio sumnju da se oseća dobro. Posti je takođe istakao da, na osnovu dostupnih informacija, veruje da je Šumaher u istom stanju već deset godina.

Foto: Profimedia

Davno kad su bili srećni: Šumaher sa suprugom


- Ako je u njegovoj kući bolnica, čini se da je on tu provodio većinu vremena. Sve ukazuje na to da se ne oseća dobro. Kao bolesnici na krevetu, većina ljudi postaje toliko slaba i nepokretna da ih više nije moguće izvući iz kreveta posle toliko godina - rekao je Posti, pa šokirao javnost još više:

- On je verovatno u istom stanju poslednjih deset godina. Sumnjam da se išta iznenada promenilo u ovoj fazi. Pacijenti oporavljaju ono što mogu oporaviti do dve godine, a onda se obično utvrđuje nivo oporavka. U suštini, ove vrste pacijenata su u najboljem slučaju  eksperimentalni modeli.

Posti kaže da je pročitao da sedmerostruki svetski šampion komunicira očima.

- Postoji nekoliko posledica oštećenja mozga. Na primer, postoji mogućnost da zbog povrede pacijent ne želi da komunicira ni sa kim osim sa svojom porodicom. Takođe, može da se dogoditi i da niko osim njegove porodice ne može da komunicira s njim na smislen način - rekao je stručnjak na neviđeno.

Posti je dao medicinske argumente o mogućem stanju legendarnog vozača, ističući da su pacijenti poput Šumahera u najboljem slučaju eksperimentalni modeli kada je reč o oporavku od traumatskih povreda mozga.

BONUS VIDEO