PREMIJER LIGA NA SRPSKI NAČIN: Odigran šahovski večiti derbi, Zvezda i Partizan imali po navijača (FOTO+VIDEO)


IZVOR: Republika/ O.J. - 17.10.2024 | 18:16


Ojačana i saradnja sa Savezom Kine

Foto: ST/N. MANDIĆ
PREMIJER LIGA NA SRPSKI NAČIN: Odigran šahovski večiti derbi, Zvezda i Partizan imali po navijača (FOTO+VIDEO)

U Beogradu je 11. oktobra otvorena Premijer liga Beograda, najviša od pet liga u organizaciji Šahovskog saveza Beograda. Za plasman u Prvu ligu Srbije takmiči se 11 timova u 11 kola, a turnir će trajati do 19. oktobra. Danas je na programu bila deveta runda, a posle ovog kola, posebnog zbog toga što je odigran i večiti derbi, ostaje još samo dva do kraja. 

Timovi Crvene zvezde i Partizana su jedni od glavnih konkurenata za sam vrh takmičenja, pa su sve oči danas bile uprte u njihov duel. Ceremoniji pre početka velikog okršaja prisustvovali su predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić, ali i dva navijača, po jedan na obe strane - narodni poslanik Aleksandar Marković i politički filozof Dragoljub Kojčić.

Prisutnima se najpre obratio Jorgić i otkrio da je sa Šahovskim savezom Kine ostvarena bolja saradnja.

- Dragi šahisti, poštovani prijatelji, Aco, Dragoljube, jako nam je važno što ste ovde sa nama, da podelimo svi ovu našu svetkovinu. Nije u pitanju samo večiti derbi, već naša Premijer liga i ja volim da kažem da je nemaju samo Englezi nego i mi i to u šahu. Svaka partija je derbi partija, znamo da su ovde Zvezda i Partizan brendovi, ali su tu svakako i Turbina, koja predentuje za viši rang, kao i Beograd i Radnički, LilaMa, Mirijevo, Napredak, Zmaj 2 i tako dalje. Ja bih da podelim samo jedan detalj sa vama. Vratio sam se iz Kine pre par dana, ostvarili smo saradnju koju ćemo u narednom periodu i prebaciti na papir. Sa Šahovskim savezom Narodne Republike Kine imamo i bližu i jaču saradnju koja će se odraziti u narednom periodu. Imaćete prilike da učestvujete u tome. Oni koji danas ne pobede, uradiće to drugi put - rekao je Jorgić.

Foto: Republika

Andrija Jorgić, Dragoljub Kojčić i Aleksandar Marković

Potom je reč dobio i "navijač" Partizana, Aleksandar Marković.

- Uvek se radujem pozivu naših prijatelja i sa velikim zadovoljstvom se odazivam kada god je prilika da se podrži svaka inicijativa za promociju sporta ili zdravog života. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde i želim da današnji dan bude zanimljiv. Hoću da čestitam pobednicima unapred, a to što navijam za Partizan je sada u drugom planu kada imamo zdravu i sportsku atmosferu - rekao je narodni poslanik.

Mikrofon je onda uzeo Dragoljub Kojčić, nasmejavši sve prisutne:

Dragi prijatelji, ja nikada nisam nikoga matirao a i ako jesam to je bio onaj "šuster" mat, zato što je taj bio još gori od mene - počeo je politički filozof i nastavio: POGLEDAJ GALERIJU

- Gledao sam, recimo, polufinale Svetskog prvenstva u šahu između Korčnoja i Spaskog, bio sam kao klinac u Domu sindikata. Ovo je redak primer jednog kolektivnog sporta u kome navijači, pa ni sami takmičari nisu došli da se biju sa bokserima i palicama i zato ste vi naša nada. Neki kažu da je šah nastao da suprotstavljene strane ne bi ratovale i da onaj koji izgubi mora da se povuče. Ovo je duhovna igra, vi predstavljate kapsulu u kojoj je začauren najbolji duh ovog naroda i siguran sam da kad dođe vreme da se igra protiv veštačke inteligencije, da će srpski šah pobediti, bez obzira da li su to grobari ili delije.

Treba napomenuti i da ekipa koja osvoji Premijer ligu stiče pravo igranja u Prvoj ligi Srbije za 2025. godinu.

BONUS VIDEO