EKSKLUZIVNO: Republika na čuvenoj stazi Formule 1 u Monte Karlu (VIDEO)


IZVOR: Republika - 21.10.2024 | 11:44


Prošli smo legendarnom "ukosnicom", ali i kroz najbrži tunel na svetu.

Foto: Republika
EKSKLUZIVNO: Republika na čuvenoj stazi Formule 1 u Monte Karlu (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde gostovaće sutra od 18.45 Monaku u trećem kolu Lige šampiona i imaće priliku da daju sve od sebe i pokušaju da dođu do prvih bodova u novoj sezoni Lige šampiona. Izabranici Vladana Milojevića idu u Kneževinu posle poraza od Benfike sa 2:1 u Beogradu i Intera u Italiji sa 4:0, ali ništa još nije izgubljeno.

Zajedno sa crveno-belima u Monte Karlu je i Republika i donosimo ekskluzivne priče, a jedna je bila neizostavna već prvog jutra po dolasku u Monako. Prošli smo čuvenom stazom, odnosno ulicama grada, kojima se vozi trka za Veliku nagradu Monaka u Formuli 1. To je najkraća i nauzbudljivija staza u "najbržem cirkusu na svetu jer se vozi uskim ulicama koje na nekoliko dana godišnje postanu trkačka staza, mada se pojedini elementi na njoj nalaze tu i tokom cele godine.

Foto: Republika

Čuvena "ukosnica: Najsporija krivina u Formuli 1

Prva stanica bila nam je čuvena "ukosnica" Krivina pod uglom sa zaokretom od 180 stepeni na nizbrdici verovatno je najpoznatija krivina u Formuli 1, uz onu Tamburelo u Imoli u kojoj je poginuo Ajrton sena 1994. godine. Tragovi guma i dalje su prisutni na ivičnjacima, onim sportskim crveno-belim, iako su bolidi Formule 1 tuda poslednji put prošli još 26. maja.

Put nas je potom odveo do još jednog spomeni auto-moto sporta. Prišli smo kroz čuveni tunel u kojem se razvijaju neverovatne brzine, a onda se izlazi u šikanu pored samog mora i vozi prelepim delom Azurne obale.

Inače, sama staza dugačka je 3.340 metara i vozi se 78 krugova. Prva trka vožena je 1929. godine. Pobedio je Vilijams ( Bugati) sa prosekom od 80 km/h. Uzana ulična staza veliki je izazov za sve vozače, jer zahteva preciznu, skoro umetničku vožnju. Vozač u toku trke promeni brzinu oko 3.000 puta, ili svake dve sekunde. U najsporijoj krivini, "ukosnici" brzina je 48 km/h, a u najbržoj krivini  kroz tunel vozi se brzinom 260-270 km/h.

BONUS VIDEO