NOVAK I JELENA NIKAD STROŽIJI PREMA DECI! Pravila su jasna - Oni se žale, ali mi se i dalje borimo!(VIDEO)


IZVOR: Republika - 25.09.2024 | 12:35


Disciplina je ključ.

Foto: Abdullah Firas/ABACA / Abaca Press / Profimedia
NOVAK I JELENA NIKAD STROŽIJI PREMA DECI! Pravila su jasna - Oni se žale, ali mi se i dalje borimo!(VIDEO)

Novak Đoković, jedan od najboljih tenisera sveta, i njegova supruga Jelena, jasno su postavili granice u odgoju svoje dece Stefana (10) i Tare (7), odlučivši da njihova deca još uvek ne koriste mobilne telefone.

U svetu gde tehnologija sve više preplavljuje živote dece, Đokovići su odlučili da se odupru trendu i uvedu stroga pravila kada je u pitanju upotreba uređaja. U nedavnom intervjuu, Novak je govorio o izazovima modernog roditeljstva i brzom razvoju tehnologije, ističući kako se suočavaju sa pritiskom da deci omoguće pristup mobilnim telefonima, kao što to većina njihovih vršnjaka ima.

- Svi imaju telefone i svi imaju te tablete. Mi živimo u digitalnom dobu, tehnološki razvoj je nenormalan u poslednjih 15 godina. Ja sam roditelj dva mala deteta od 10 i sedam godina i naravno da sam sebi postavim pitanje. Oni nemaju telefone, jer mi se i dalje protivimo tome i borimo se, ali sa druge strane oni malo-malo pa se žale, onda kažu: "Pa dobro imaju svi u školi, osim nas..." - izjavio je Novak Đoković.

Jelena Đoković se pridružila suprugu u isticanju važnosti postavljanja jasnih granica. Ona je u svom javnom obraćanju podvukla da su posledice prekomerne upotrebe tehnologije već vidljive kod dece, sa čestim poremećajima pažnje i zavisničkim ponašanjem.

Kako su istakli, Đokovići žele da njihova deca više vremena provode u prirodi, sportu i kreativnim aktivnostima, a manje ispred ekrana. Jelena je dodala da je u školama korišćenje tableta ograničeno i kontrolisano, što im omogućava da održe balans između tehnologije i zdravog razvoja.

- Uspešno se još uvek borim, za sada nemaju telefone, niti tablete. U školama se na određenim časovima tableti koriste, ali je to za sada u nekim granicama zdravog razuma - zaključila je Novakova supruga, a šta je još Jelena poručila na ovu temu, poslušajte u videu na početku teksta.

Njihova uloga roditelja, kako oboje priznaju, uključuje stroga pravila i disciplinu, ali i veliku ljubav. Na nedavnoj konferenciji "Roditeljske perspektive" Jelena je objasnila kako je moguće kombinovati disciplinu sa ljubavlju, ističući da je važno pokazivati deci osećanja, ali istovremeno postavljati jasne granice.

BONUS VIDEO