NOVAK POSUSTAJE: Teniski vrh je sve dalji - neučeše na turnirima uzima svoj danak!


IZVOR: Vladimir Vorih - 26.09.2024 | 07:02


Prestigao ga je i veliki rival.

Foto: www.profimedia.rs
NOVAK POSUSTAJE: Teniski vrh je sve dalji - neučeše na turnirima uzima svoj danak!

I pored činjenice da u aktuelnoj 2024. godini nije osvojio niti jedan Grend slem trofej, Novak Đoković iza sebe ima uspešnu sezonu, s obzirom da je stigao do toliko željenog zlatnog olimpijskog odličja koje mu je nedostajalo u prebogatoj riznici.

Najbolji teniser u istoriji belog sporta Novak Đoković, nakon rane eliminacije sa ovogodišnjeg US opena doneo je za mnoge šokantnu odluku da usled nedotatka motivacije, ne učestvuje na manjim teniskim turnirima, što je za posledicu imalo gubitak velikog broja bodova na ATP listi i u ovom momentu se Đoković nalazi na četvrtoj poziciji liste najboljih tenisera sveta uz, mora se napomenuti, tendenciju daljeg pada.

Istovremeno, neučešće na turnirima donosi i pad na drugim teniskim listama, što je u ovom momentu iskoristio Karlos Alkaraz kojem je učešće na Lejver kupu omogućilo da u još jednoj kategoriji pretekne srpskog tenisera.

Mladi Španac je sa dve pobede u singlu na revijalnom turniru obezbedile su mu skok na UTR listi i sada se nalazi ispred Novaka Đokovića.

Foto: Tanjug/AP

Nastalja pohod ka vrhu - Karlos Alkaraz

 

- Šta je UTR lista?

UTR je univerzalni teniski ranking koji obuhvata sve tenisere bez obzira na godine, pol, nivo takmičenja, geografski položaj, a potom ih raspoređuje na skali od 1 do 16,5.

Prvi na UTR listi je najbolji teniser sveta - Janik Siner, koji ima rejting od 16.05, prati ga Alkaraz sa 15,95, a treći je Novak Đoković koji ima 15,91. Četvrti je Aleksander Zverev sa 15,84.

UTR pred svaki meč prognozira rezultat, a krajnji rejting koji igrač može da dobije nakon meča varira u zavisnosti od ishoda, težine protivnika, turnira, formata, pouzdanosti i drugih kriterijuma. Novak Đoković je svojevremeno izjavio da je UTR ranking najbolji način da se igrači "izmere" u odnosu na druge, bez obzira na godine ili umešnost.

Prošlu sezonu, Đoković je završio kao prvi na ATP i UTR listi, dok će ove godine ishod biti nešto drugačiji. Iako se trenutno nalazi na četvrtom mestu na svetskoj listi, pitanje je da li to previše dotiče srpskog tenisera. S obzirom na njegovu bogatu karijeru i dosadašnje uspehe, jasno je da će Đoković i dalje biti značajan faktor na teniskoj sceni.

 

BONUS VIDEO: