NADAL NIJE IMAO POREMEĆAJ, ALI JESTE MNOGE RITUALE ZBOG KOJIH SMO MISLILI DA JE LUD: Osim što je vadio veš iz zadnjice i sklanjao kosu, Rafa se držao SVIH OVIH OBIČAJA


IZVOR: Republika/ O.J. - 11.10.2024 | 19:24


Otišao je Bik sa Majorke, ali ono što je ostavio za sobom nikada neće biti zaboravljeno

Foto: Tanjug/AP
NADAL NIJE IMAO POREMEĆAJ, ALI JESTE MNOGE RITUALE ZBOG KOJIH SMO MISLILI DA JE LUD: Osim što je vadio veš iz zadnjice i sklanjao kosu, Rafa se držao SVIH OVIH OBIČAJA

Rafael Nadal je stavio tačku na tenisku karijeru kakvu će retko ko posle njega imati. Da nije bilo Đokovića, ne bi se ni postavljalo pitanje ko je najbolji igrač koji se dohvatio reketa ikada. U taj ogroman uspeh uložene su godine truda, treninga, odricanja i napornog rada, ali kao jednog od najvećih razloga tome Španac vidi - svoje rituale.

Naime, osim strašnog tenisa, prva pomisao na Nadala jesu ludi običaji koje je praktikovao svaki put na terenu. Svi znaju da Rafa jednostavno ne može da odservira lopticu ako ne izvadi donji veš iz zadnjice, stavi kosu iza ušiju i dodirne nos, ali da li ste znali da je tokom karijere popularni Bik sa Majorke imao ukupno 19 rituala, od kojih su mnogi bili i van terena?

Svako mora da nađe svoj način da se koncentriše. Nema apsolutne formule. To vam kaže neko ko ima mnogo rituala. Voleo bih da ih nemam, ne krijem to, ali tenis je tako mentalno agresivan sport da bilo šta spolja može lako da vam odvuče pažnju. Ja to radim i možda ne shvatam zašto, ali funkcioniše i pomaže mi da se koncentrišem dok se takmičim. Sigurniji sam u sebe - objasnio je Rafa svojevremeno kada su mnogi mislili da ima OKP (opsesivno-kompulsivni poremećaj).

ZAVLAČENJE KOSE I PIPANJE NOSA I MAJICE

Ovaj je svima vrlo poznat i nema razloga zadržavati se na njemu predugo.

BUĐENJE

Budi se uvek u isto vreme i uvek navija dva alarma kako slučajno ne bi spavao duže.

TUŠIRANJE

Nadal mora svaki dan da se istušira tačno tri puta, od čega jednom uvek 45 minuta pre početka meča i to hladnom vodom.

ISHRANA

Ishrana je posebna priča, od čega je najluđi deo to da jede 172 kilograma voća godišnje (četiri jabuke dnevno).

FIZIOTERAPEUT

Svaki dan je kod svog fizioterapeuta i utvrđeno je da godišnje provede 568 sati sa njim.

 

 

ČARAPE ISTE VISINE

Naime, pre nego što je 2018. odmerio snage sa Novakom na Mastersu u Rimu, u tunelu je otkriveno da ima i još jedan ludi ritual. Pre nego što izađe na teren čarape moraju da mu budu identične visine.

NE LOMI REKETE

Jedan je od retkih iz sveta "belog sporta" koji može da se pohvali činjenicom da nikada u karijeri nije slomio reket, jer, kako kaže, nije reket kriv jer on loše igra.

GAŽENJE LINIJE

Španac apsolutno nikada ne gazi linije na terenu van poena, a kada ih preskače to radi isključivo desnom nogom.

REĐANJE FLAŠICA

Najupečatljivije je to što uvek dosta vremena na terenu posveti pedantnom ređanju flašica sa vodom uvek na isto mesto.

- Ako to ne uradim sa flašicama, a sednem, to bi značilo da su mi misli odlutale. Ako uvek uradim to sa flašicama, to znači da sam fokusiran i da sam fokusiran isključivo na tenis - objasnio je Nadal.

REDOSLED PIJENJA IZ FLAŠICA

Nije dovoljno to što mora da ih poređa uvek na isti način, već svakog puta prvo uzme gutljaj energetskog pića, pa onda vode.

ULAZAK NA TEREN

Dok ulazi na teren, nosi dve torbe i reket u jednoj ruci. Mora da skine jaknu dok skakuće okrenut ka publici, što takođe radi i dok se baca novčić.

MENJANJE STRANA

Kad se menjaju strane, Rafa uvek pusti protivnika da prođe prvi.

Mi smo uspeli da pronađemo 12 od ukupno 19 rituala koliko je Rafa svojevremeno rekao da ima. Koliko god da je bio "lud" - nedostajaće tenisu. Zbog njega je i Novak postao mnogo bolji igrač, podigao je igru na mnogo viši nivo i za sobom ostavio pregršt rekorda koji možda nikad neće biti oboreni. Hvala na svemu, Rafa.

BONUS VIDEO