NOVAK UŠAO U RAT, NEMA POŠTEĐENIH NI NEVINIH: Ovako će se Đoković boriti proti samovolje pojedinaca


IZVOR: REPUBLIKA/R.V.B. - 15.10.2024 | 17:44


Krajnji cilj je spas tenisa.

Foto: Starsport
NOVAK UŠAO U RAT, NEMA POŠTEĐENIH NI NEVINIH: Ovako će se Đoković boriti proti samovolje pojedinaca

Novak Đoković ulazi u pravni rat za spas tenisa. Nije se Nole nikada suzdržavao da ukaže na nepravdu i sve što se dešava njemu i ostalim igračima, pre svega ono loše kao posledica nemarnosti i samovolje ATP. Zato je osnovao sindikat igrača PTPA i udario na ATP, a sada je otišao korak dalje i angažovao je advokate.

- PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promenila potpuno strukturu tenisa. Glavna poenta ove akcije leži u tome da prosečan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Deluje da bi revolucija mogla da krene iznutra - pisala je Republika pre dve nedelje.

Sada su poznati i detalji te borbe, odnosno rata za spas tenisa. PTPA je iznela detaljan plan svojih aktivnosti, kao i ono protiv čega se bore.

Foto: Profimedia

Neće mu biti lako: Novak Đoković

- Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA) preduzima odlučnu akciju i angažuje tri moćne globalne advokatske firme da se zalažu za konkretna poboljšanja u profesionalnom tenisu širom sveta. Na čelu sa zastrašujućim Vejl, Gotshal & Manges LLP, ovaj sveobuhvatan napor će, bez ikakvog ustručavanje, pomno ispitati obe turneje (onu koju organizuje ATP - Asocijacija teniskih profesionalaca, ali i onu koju organizuje WTA - Ženska teniska asocijacija), ITF (Međunarodna teniska federacija), grend slemove (organizaciju koju čine četiri najveća teniska turnira, Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US open, ITIA (Međunarodna agencija za integritet tenisa) i šire - stoji u saopštenju.

Kako prenose Novosti, PTPA je nedvosmisleno posvećen reviziji teniskog sporta, fokusirajući se na probleme koje su stotine igrača istakle tokom ovih godina. Ti problemi uključuju:

Struktura turneje:

a) sprovođenje fer i logičnog kalendara sa smislenim delom za predah između dve sezone, adekvatnim vremenom oporavka i eliminacijom mečeva u kasnim noćnim satima; b) antidoping: uspostavljanje jasnog, doslednog antidoping programa sa blagovremenim žalbama i potpunim pravnim postupkom.

Upravljanje/Pravila:

Obezbeđivanje nezavisnog predstavljanja igrača, ali sa zakonskim obavezama da se prioritet da interesima igrača, uključujući menjanje i uspostavljanje pravila kako bi bila pravednija, transparentnija i sa nekim smislenim izborom za igrače.

Kompenzacija/broj turneja:

Dramatično povećanje nagradnog fonda na postojećim i novim turnejama za profesionalce, i muškarce i žene, uključujući i one koji nastupaju u parovima, a sve sa jasnim planom za podelu prihoda, sa minimalnom platom, godišnjim fondom bonusa i sveobuhvatnim beneficijama.

- Pravna revizija je u toku. PTPA i njeni pravni timovi će se uključiti u pregovore sa upravnim organima. Do Australijan opena 2025., teniski svet će se suočiti sa ultimatumom - Ili će biti usvojena konkretna rešenja sa dogovorenim rokovima, ili će PTPA i njegov pravni arsenal preduzeti dalje mere za rešavanje bezbroj tekućih pitanja - navodi se salje.

Foto: prinskirin/tviter

Borci za pravdu: Čelnici PTPA

Poruka je jasna: status kvo je neprihvatljiv i dolazi do promena u profesionalnom tenisu, sa ili bez saradnje sadašnjih struktura vlasti", ističe se u saopštenju "Noletovog sindikata" tenisera, čime je postalo i definitivno jasno.

Ovaj hrabar potez dolazi kao odgovor na ogromne dokaze da je trenutni profesionalni teniski sistem u osnovi pokvaren, da je izneverio igrače, navijače, komercijalne partnere i druge zainteresovane strane. PTPA je odlučan da zaštiti igrače, da postavi za prioritet njihove interese i transformiše sport na bolje - za sve koji su njegov deo.

- Uprkos ponovljenim obećanjima i javnim obraćanjima, upravna tela su pokazala vrlo malo žurbe u uvođenju značajnih, trajnih poboljšanja. Tokom poslednjih nekoliko godina, pitanja blagostanja igrača, uključujući raspored, novac od nagrada, anti-doping program i drugo, samo su se pogoršala. Igrači ne mogu beskonačno da čekaju da rukovodeća tela reaguju, a protok vremena pokazuje da se ništa neće promeniti bez pritiska spolja. Ovo (što preduzimamo kao PTPA) je vitalni korak u izgradnji uticaja igrača i ka obezbeđivanju stvarnih poboljšanja - naglasio je Ahmad Nasar, izvršni direktor PTPA.

BONUS VIDEO