ANA JE VIDELA UBISTVO RUSKOG OPOZICIONARA: Odmah su je zatvorili - Putinov protivnik ubijen pred devojkom u centru Moskve


IZVOR: Republika - 14.03.2022 | 08:31


Ruski lider Vladimir Putin pokazuje nultu toleranciju prema svojim protivnicima. Samo ove nedelje on je odobrio brutalno gušenje protesta protiv ruske invazije na ulicama Moskve.

Foto: Tanjug/Ap, Youtube/euronews
ANA JE VIDELA UBISTVO RUSKOG OPOZICIONARA: Odmah su je zatvorili - Putinov protivnik ubijen pred devojkom u centru Moskve

Kritičari oligarha poput Aleksandra Litvinjenka i Alekseja Navaljnog otrovani su od strane Putinovih poslušnika, piše dailystar.co.uk.

Ruski opozicioni lider Boris Nemcov upucan je dok je hodao mostom u Moskvi nedaleko od Kremlja u februaru 2015. godine. Umro je nekoliko sati nakon što je javno izrazio podršku maršu protiv ruske agresije u Ukrajini.

Zvanično, zločin je ostao nerasvetljen, a jedini svedok šokantnog incidenta bila je 23-godišnja ukrajinska manekenka Ana Duricka, koja je u to vreme bila Njemcova devojka.


Duricka je videla napad u kojem je Nemcov pogođen nekoliko puta iz automobila u prolazu.

- Ne znam odakle je ubica dolazio, ali bio je iza - rekla je ona i dodala - nisam videla čoveka. Okrenula sam se i videla sam samo automobil svetle boje. Nisam videla marku automobila niti njegovu registarsku tablicu dok se udaljavao.

Foto: Tanjug/Ap

 

 

Ipak, uloženi su napori da se osigura da ona ne svedoči.

Neposredno nakon ubistva, Duricku je ruska policija držala u kućnom pritvoru, a proputinske novinske agencije su procurile „pikantne“ i „erotske fotografije donjeg veša bivše kraljice lepote u pokušaju da je diskredituju.

Šefovi propagande lojalni Putinu takođe su podmetnuli priče da je Nemcov odvezao Duricku u švajcarsku kliniku na abortus kako bi ukaljao njihovu reputaciju. Duricka je odletela u Kijev ubrzo nakon što su je pustile ruske vlasti i odbila je da se vrati u Moskvu da odgovori na dalja pitanja.

Dve nedelje nakon atentata, ruske vlasti su uhapsile dvojicu muškaraca u vezi sa zločinom. Jedan od njih, Zaur Dadaev, priznao je u pritvoru, ali je kasnije povukao svoje priznanje, tvrdeći da je samo rekao da je kriv jer je bio mučen. Još troje osumnjičenih uhapšeno je otprilike u isto vreme, a prema izveštajima ruskih medija, drugi osumnjičeni se razneo ručnom bombom kada su ruske policijske snage opkolile ovaj stan u Groznom.

Jedan od osumnjičenih, Anzor Gubašev, tvrdio je da je Duritskaja i sama bila umešana u zaveru za atentat.

- Jasno je da je Durickaja savršeno znala gde da odvede Njemcova u određeno vreme - naveo je on.