NA POMOLU MEĐUNARODNI PRAVOSUDNI SKANDAL! Rusi ne daju "kavčanina"!


IZVOR: E. S. T. - 27.10.2023 | 21:11


Izručenje iz Moskve Dražena Milovića sporno jer je Crna Gora prepoznata kao "neprijateljska država".

Foto: mvdmedia.ru, Printscreen
NA POMOLU MEĐUNARODNI PRAVOSUDNI SKANDAL! Rusi ne daju "kavčanina"!

Rusija odbija da izruči Dražena Milovića, brata "kavčanina" Ljube Milovića, policajca koji je na nekoliko optužnica zbog organizovanja milionskog narko-biznisa sa šefom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom.

Predsednički Savet za ljudska prava i razvoj civilnog društva Rusije pozvao je ruske institucije da ozbiljno razmotre pitanje njegovog izručenja Crnoj Gori jer se, kako su naveli, mora imati u vidu da Rusija prepoznaje Crnu Goru kao neprijateljsku državu!

Crnogorska policija je u martu za Draženom Milovićem raspisala međunarodnu Interpolovu poternicu, a u maju ove godine uhapsila ga je ruska policija u Moskvi. Tada je naglašeno da je on rođak Ljube Milovića, funkcionera crnogorske policije koji je zajedno sa Zvicerom okrivljen za međunarodni kriminal, šverc kokaina i pranje novca. Ljuba Milović je i dalje u bekstvu.

BLOKIRANA IMOVINA

Foto: FOTO Libertas

Ljubo Milović (prvi s desna) sa članovima klana

 

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore blokiralo je Draženovu imovinu. Prema podacima iz katastra, reč je o objektima i zemljištu koje poseduje u mestu Donji Grahovac. Naredbe istražnih organa o blokadi imovine upisane su 7. aprila i 6. septembra, preneo je portal RTCG.

Advokati traže da ga puste

Advokati Dražena Milovića u Rusiji negirali su optužbe i zatražili da mu se ukine ekstradicioni pritvor.

U međuvremenu, crnogorske vlasti blokirale su imovinu svim članovima okrivljene grupe.

Službenici specijalnog policijskog odeljenja MUP Crne Gore satima su u martu pretresali porodičnu kuću Milovića, restoran "Grahovac" i pomoćne objekte koji su u neformalnom vlasništvu Draženovog brata Ljube, koji je crnogorskim službama nedostupan još od jula prošle godine, kada je SDT dao nalog za njegovo hapšenje.

Specijalno državno tužilaštvo je 15. septembra podiglo i Višem sudu u Podgorici dostavilo optužnicu protiv obojice Milovića, Radoja Zvicera, ranijeg policijskog funkcionera Dejana Kneževića, Miloša Mišurovića, Vladimira Bajčete, Filipa Zindovića, Petra Lazovića... Na optužnici je dvadesetak osoba.

MILIONSKI BIZNIS

Takođe, u Specijalnom sudu u Beogradu u toku je suđenje devetočlanoj grupi koju je organizovao Ljubo Milović. U grupi su i pripadnici MUP i BIA, optuženi da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Foto: Libertas

Ljubo Milović

 

- Ljubo Milović, koji je u policiji bio angažovan u sektoru za borbu protiv droge, za manje od deceniju postao je čovek od poverenja vođa "kavačkog klana". Postao je bitna karika u narko-lancu, pa i čuvar Zvicerovih miliona na tajnim računima. Prema podacima Evropola, na jednom tajnom računu u decembru 2020. posedovao je 49.624.511,10 evra. Sumnja se da takvih računa ima još - objašnjava izvor iz istrage.

Tragovi šifrovanih poruka na aplikaciji Skaj ukazuju i da je bar neko vreme proveo kod Zvicera u Latinskoj Americi. Evropol je kroz neke od 100.000 otkrivenih Milovićevih poruka na Skaju otkrio njegovu čvrstu vezu sa šefom "kavčana", kao i put droge koju su švercovali iz Ekvadora do luka u Evropi, pa čak i do Australije.

Bonus video