RODITELJI, POSEBNO POVEDITE RAČUNA! Stigla veoma ZARAZNA bolest - potvrđeno nekoliko slučaja


IZVOR: T.V. - 30.11.2023 | 10:27


Institut apeluje na sve osobe koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane prema kalendaru imunizacije.

Foto: shutterstock
RODITELJI, POSEBNO POVEDITE RAČUNA! Stigla veoma ZARAZNA bolest - potvrđeno nekoliko slučaja

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izvestio je o tri laboratorijski potvrđena slučaja velikog kašlja (pertusisa) u regionu.

Otkako su se prvi slučajevi pojavili u susednim zemljama, Institut je poslao preporuke svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u vezi s postupanjem u vezi s ovom bolešću.

U cilju primarne prevencije, ističu se efikasne kombinovane vakcine - petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV). Ove vakcine su deo obaveznog kalendara imunizacije u Republici Srpskoj, namenjene deci.

Institut apeluje na sve osobe koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane prema kalendaru imunizacije, u skladu s uzrastom, da nadoknade vakcinu kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Pertusis, ili veliki kašalj, predstavlja izuzetno zaraznu bolest koja često pogađa najmlađe, a uzrokuje je bakterija Bordetella pertussis.

Bolest se prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje devet do deset dana, pri čemu je osoba najzaraznija na početku bolesti, tokom pojave simptoma respiratorne infekcije.