"U HRVATSKOJ SU SE STOTINU GODINA OŠTRILE SEKIRE" Ustaše jedva čekale osnivanje NDH da krenu u konačni OBRAČUN sa Srbima


IZVOR: Republika - 12.05.2024 | 17:53


"Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima, rekao je Dodik

Foto: Wikipedia
"U HRVATSKOJ SU SE STOTINU GODINA OŠTRILE SEKIRE" Ustaše jedva čekale osnivanje NDH da krenu u konačni OBRAČUN sa Srbima

Srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore danas su u Donjoj Gradini održali komemoraciju za žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Donja Gradina je mesto na bosanskohercegovačkoj obali Save prekoputa Jasenovca, a u vreme postojanja jasenovačkog logora tamo su sprovođena brutalna ubijanja Srba, Jevreja i Roma. 

Dodik: U Hrvatskoj su se stotinu godina oštrile sekire

Vlasti Republike Srpske i Srbije, kao i svake godine do sada, tamo su organizovale obeležavanje Dana sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu jer je tamo tokom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine ubijeno 700 hiljada ljudi.

Dodik je tom prilikom rekao kako su se u Hrvatskoj "stotinu godina oštrile sekire" da bi od 1941. godine počelo ubijanje Srba pa je dodao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

- Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima - rekao je Dodik.

Najavio je kako će u Donjoj Gradini Srbija i RS napraviti svoj spomenik žrtvama Jasenovca kako se "ne bi ograničavao" način na koji će srpski narod ubuduće vršiti komemoracije svojim žrtvama.

Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid

Dodik je ponovo pozvao na jedinstvo svih Srba na području Balkana i požalio se zbog njihovog statusa u Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i metohiji i u Severnoj Makedoniji i dodao kako se srpskom narodu bez dokaza pokušava nametnuti odgovornost za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

- Tamo se nije dogodio genocid, a ovde jeste - rekao je Dodik koji se obrušio i na Nemačku zbog sponzorisanja rezolucije o Srebrenici koju bi trebala da usvoji opšta skupština Ujedinjenih nacija.

Dodik je danas izveo zaključak kako je to zapravo nastavak iste politike Berlina još od Drugog svetskog rata.

Premijer Srbije: U Jasenovcu se od dečjih leševa pravio sapun

Predsednik vlade Srbije Miloš Vučević upozorio je o "podzemnim gradovima smrti" i stotinama hiljada onih koji su u njima pokopani, kao i da se u Jasenovcu "od dečjih leševa pravio sapun."

- Narod koji je ovo prošao ne može biti narod dželata nego narod žrtve - utvrdio je Vučević dodajući kako bi zbog toga oni koji Srbe optužuju za genocid u Srebrenici trebali za to i da se izvine.

Najavio je nastavak političke borbe Beograda za sprečavanje usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Predsednik skupštine Crne Gore: Želimo da zaustavimo podršku Crne Gore rezoluciji

Andrija Mandić, predsednik skupštine Crne Gore i jedan od glavnih prosrpskih političara u toj zemlji, komemoraciju je iskoristio kako bi ukazao i na pritiske na Srbe u Crnoj Gori kao i najavu da će crnogorska vlada premijera Milojka Spajića u Ujedinjenim nacijama pogurati rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

- Uradićemo sve, ujedinjeni kao srpski političari zajedno sa (pravoslavnom) crkvom, da zaustavimo ovog premijera u jednoj lošoj i opasnoj nameri - najavio je Mandić rekavši da je genocid počinjen samo u Jasenovcu, a ne i u Srebrenici.

Gideon Greif: U Jasenovcu ubijeno 700 hiljada ljudi

Na komemoraciji u Donjoj Gradini govorio je i Gideon Greif, izraelski istoričar poznat i po negiranju genocida u Srebrenici, koji je takođe tvrdio kako je u Jasenovcu ubijeno 700 hiljada ljudi.

On je upozorio da treba osuditi svakog ko umanjuje te brojke i tvrdi kako su one jedine istinite.