ZEMLJOTRES POGODIO CRNU GORU! Dobro se zatreslo, epicentar ŽARIŠTA kod ovog grada


IZVOR: Republika - 14.06.2024 | 16:47


Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC) je izdao saopštenje o ovom događaju

Foto: Shutterstock, Pixabay.com
ZEMLJOTRES POGODIO CRNU GORU! Dobro se zatreslo, epicentar ŽARIŠTA kod ovog grada

Danas u 15:38 časova, Crnu Goru je pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni po Rihterovoj skali. Epicentar potresa bio je dva kilometra zapadno od sela Čarađe kod Nikšića.

Ovaj zemljotres je izazvao značajnu pažnju, budući da se osetio i u delovima Bosne i Hercegovine.

Detalji o zemljotresu

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore izvestio je da je jačina zemljotresa u hipocentru odgovarala epicentralnom intenzitetu od IV-V stepeni Merkalijeve skale (MCS).

Žarište potresa locirano je na dubini od 15 kilometara. Iako se zemljotres osetio, saopštenje Zavoda navodi da nije mogao da izazove materijalne štete u epicentralnom području.

Reakcija Evropskog mediteranskog seizmološkog zavoda

Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC) takođe je izdao saopštenje o ovom događaju, navodeći da je zemljotres zabeležen na dubini od 9 kilometara.

EMSC je registrovao potres na udaljenosti od 78 kilometara od Podgorice, odnosno 23 kilometra od Gacka u Bosni i Hercegovini.

Procena štete

Iako je zemljotres bio slabije jačine, njegovo osećanje u delovima susedne zemlje BiH ukazuje na njegov značajan uticaj.

S obzirom na to da nije prouzrokovao materijalnu štetu u epicentralnom području, ovaj događaj predstavlja podsetnik na seizmičku aktivnost regiona.

Očekuje se dalje praćenje situacije od strane nadležnih institucija radi eventualnog smanjenja rizika od budućih zemljotresa.