VRAĆA SE STRUJA U CRNOJ GORI! Ostatak regiona U POTPUNOM MRAKU, haos tek sledi, SAMO SRBIJA NEMA PROBLEMA


IZVOR: Republika/M. L. - 21.06.2024 | 14:10


Struje trenutno nema u Dalmaciji, BiH i Albaniji, a javljeno je da je bez struje ostao i deo Grčke.

Foto: pixabay.com
VRAĆA SE STRUJA U CRNOJ GORI! Ostatak regiona U POTPUNOM MRAKU, haos tek sledi, SAMO SRBIJA NEMA PROBLEMA

Gotovo celo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postepeno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda.

Istovremeno je bez struje ostala cijela Bosna i Hercegovina, javlja Dnevni avaz. Posebno je haotično u Sarajevu, javlja Avaz, gde je iz mreže ispala kompletna saobraćajna signalizacija. Struje nema ni u Tuzli, Brčkom, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici, Jajcu.

Struje nema ni u dobrom delu Albanije, odnosno u gradovima Tirani, Draču, Elbasaniju, Gjirokastri, Skadru. Po prvim informacijama, uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Dok se u zemljama regiona muče sa nestašicom struje, u Srbiji nije bilo apsolutno nikakvih problema u elektrosnabdevanju.

U kratkom saopštenju Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) navodi se da je problem bio ispad na crnogorskog elektrodistribucijskoj mreži.

Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su sve vreme imali samo Pljevlja i Žabljak.

Srđan Mazalica, rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH, najavio je da struje uskoro stiže u banjalučku regiju.

"BiH, Dalmacija, Crna Gora, sve je leglo. Vraća se brzo, malo strpljenja. Nezavisni operator sistema BiH je adresa za pitanja. TS (trafo stanica) 400/110 kV Banjaluka 6 je dobila napon, Banjaluka se uskoro vraća pod 110 kV. TS 220/110 kV Prijedor 2 je dobio napon nešto ranije iz Hrvatske. Ide i taj dio 110 kV mreže vrlo brzo", objavio je Mazalica na društvenim mrežama.

Kako mediji javljaju, i u Splitu se struja vratila.

Kako Hina nezvanično saznaje iz Hrvatskog operatora prenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i deo Hrvatske - celu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Moguć i nestanak vode

Nestanak struje mogao bi napraviti probleme oko nestanka pitke vode u Kantonu Sarajevo, rečeno je za Avaz iz službe za odnose s javnošću "Vodovod i kanalizacija"

- 90 posto vode u KS se pumpa,  bez električne energije može doći do poremećaja u vodosnabdevanju u zavisnosti od dužine trajanja nestanka struje. Za sada nemamo prijava da je negde nestalo vode - kazali su iz ViK-a.