LOŠE VESTI ZA DODIKA, PONOVO JE META VAŠINGTONA! Amerika sprema žestok udar na njega i Republiku Srpsku!


IZVOR: Republika - 01.07.2024 | 18:31


Oglasio se savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven

Foto: Printscreen/Pink
LOŠE VESTI ZA DODIKA, PONOVO JE META VAŠINGTONA! Amerika sprema žestok udar na njega i Republiku Srpsku!

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven poručio je da će SAD nastaviti da odgovaraju na secesionističke akcije u BiH i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i korišćenje dodatnih sankcija.

On je na društvenoj mreži "X" istakao je da su SAD su zabrinute zbog povećanih pretnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od strane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- SAD su zabrinute zbog povećanih pretnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od strane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nastavićemo da odgovaramo na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i korišćenje dodatnih sankcija - naveo je Saliven.

 

 

Dodao je da će SAD nastaviti da budu uz građane i njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu, prenosi Kosovo onlajn.

- Podržavamo visokog predstavnika i upotrebu njegovih ovlašćenja, kada je to potrebno, za odbranu DPA. Nastavićemo da budemo uz građane BiH i uz njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu - poručio je Saliven.

Podsetimo, danas je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio čestitku premijeru Mađarske Viktoru Orbanu povodom preuzimanja predsedavanja Savetom Evropske unije.

Foto: Tanjug/AP

Džejk Saliven

U čestitki je istakao značaj Mađarske za Republiku Srpsku, naglasivši da je za njih Mađarska već velika i važna zemlja.

Dodik je takođe čestitao Mađarskoj na njihovom drugom mandatu predsedavanja Savetom Evropske unije, izrazivši nadu da će Mađarska, pod Orbanovim liderstvom, ponovo doprineti jačanju Evropske unije.

Foto: Printscreen/Pink

Milorad Dodik

Dodik je istakao da je moto predsedavanja, "Učinimo Evropu ponovo velikom!", u skladu sa ambicioznim planom predsedavanja Mađarske, te da odražava njihovu želju da doprinesu rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava.

Naglasio je da je za Republiku Srpsku Mađarska već velika i važna zemlja, te izrazio nadu da će se uskoro sresti na nekom od događaja predviđenih mađarskim planom predsedavanja, koji se odnose na Zapadni Balkan.