POŽAR NA AUTO-PUTU: Obustavljen saobraćaj nakon što se zapalio kamion (VIDEO)


IZVOR: Republika - 06.07.2024 | 12:24


Više informacija kako je došlo do nesreće biće poznato nakon uviđaja.

Foto: Facebook/Nezavisne novine/Printscreen
POŽAR NA AUTO-PUTU: Obustavljen saobraćaj nakon što se zapalio kamion (VIDEO)

Noćas se na deonici auto-puta Drugovići-Prnjavor zapalio kamion, zbog čega je potpuno obustavljen saobraćaj.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske ističu da je u toku policijski uviđaj i da se sva vozila iz pravca Drugovića prema Prnjavoru preusmeravaju na magistralni put.

- Napominjemo da je ova deonica auto-puta prohodna iz pravca Prnjavora prema Drugovićima - naveli su oni.

Više informacija kako je došlo do nesreće, biće poznato nakon uviđaja.

Požar su gasili pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Laktaši.

Prema rečima građana, ova deonica puta zatvorena je već satima za saobraćaj.

Najčešći razlozi požara na vozilima i šta tada uraditi?

Kad je u pitanju požar na automobilu postoji zaista dugački popis razloga zbog kojih isti može nastati. Koliko se ovom problemu ozbiljno pristupa govori i činjenica da postoji niz stručnih radova objavljenih na ovu temu.

Jedan od najčešćih i najopasnijih situacija koje mogu rezultirati požarom, odnosno samozapaljenjem vozila je isticanje goriva. Uobičajena praksa proizvođača nešto starijih modela automobila bila je postavljanje pumpe za gorivo u motorni prostor što se pokazalo kao vrlo problematično i opasno. Inženjeri su bili svesni ovog problema i pumpu su nakon toga smestili na rezervoar.

Međutim, to nije u potpunosti rešilo problem mogućeg nastanka požara zbog činjenice da se može dogoditi kvar na cevovodu, odnosno delu za ubrizgavanje što može rezultirati curenjem goriva po vrelom motoru. Sve to će nesumnjivo rezultirati požarom.

Paljenje automobila u vožnji, veliki je problem. Mehanička oštećenja u predelu motora mogu rezultirati curenjem ulja što može stvoriti zapaljivu mešavinu koja u kontaktu s vrelim komponentama motora može dovesti do zapaljenja. No, curenje ulja je samo jedan od uzroka zapaljenja u vožnji. Visoko opterećene komponente poput kočnica mogu se, kad su izložene velikim naporima, samozapaliti što u kombinaciji s eventualnim curenjem ulja dovodi do većeg požara. Ne treba posebno naglašavati električne instalacije kod kojih, primera, kratki spoj može rezultirati zapaljenjem.

Bilo kako bilo, najbitnije je u takvim okolnostima što pre napustiti automobil i pozvati vatrogasce.