EVO ŠTA DA URADITE AKO VAS OPEČE MEDUZA: Ako vam se ovo desi, javite se lekaru!


IZVOR: Republika/A.K.G. - 08.07.2024 | 23:43


U Jadranskom moru pronađene meduze koje mogu izazvati bolne opekotine

Foto: shutterstock
EVO ŠTA DA URADITE AKO VAS OPEČE MEDUZA: Ako vam se ovo desi, javite se lekaru!

U plićaku kod Cresa, na dubini do 10 metara, pronađeno je desetak jedinki kompas meduza, koje poseduju pipke duge do metar i žarne ćelije koje mogu izazvati bolne opekotine. Biolog Milvana Arko Pijevac upozorava da je kontakt s ovim meduzama opasan i može izazvati lokalne opekotine, te se očekuje njihova migracija na sever, kako se more zagreva.

Prva pomoć u slučaju opekotina od meduza

Direktorka HMS PGŽ, Senka Kajčić, objašnjava da je prva pomoć u slučaju susreta s meduzom izlazak iz vode i ispiranje opekotine morskom vodom kako bi se uklonile žarne ćelije i smanjila apsorpcija otrova. Takođe, ističe da je važno obratiti se lekaru ukoliko se pojave smetnje poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine.

Invazija smeđe alge na jugu Jadrana

Na samom jugu Jadrana, tačnije kod ostrva Visa, primećena je velika invazija smeđe alge koja se širi podmorjem i u potpunosti potiskuje zavičajne vrste algi. Ante Žuljević iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu ističe da je reč o jednoj od najinvazivnijih vrsta u hrvatskom podmorju.

Čistoća Jadranskog mora

Unatoč opasnostima od meduza i invazije algi, Jadran je dobio službenu potvrdu Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu kao najčistije more u Evropi. Hrvatska merenja kvaliteta mora pokazuju da je čak 97,1 posto plaža ocenjeno kao more izvrsnog kvaliteta, što pruža dodatni razlog za uživanje kupača na hrvatskoj obali.

BONUS VIDEO