SNIMLJENA OTROVNA RIBA: Srpski turisti se susreli sa vrstom koja ima jedan od najjačih toksina (VIDEO)


IZVOR: Republika - 15.07.2024 | 02:30


Ova vrsta ribe predstavlja ozbiljan problem.

Foto: Printscreen/Instagram/nikana.gr
SNIMLJENA OTROVNA RIBA: Srpski turisti se susreli sa vrstom koja ima jedan od najjačih toksina (VIDEO)

Srpski turisti na Kipru juče su se susreli sa srebrnastom naduvačom, invazivnom i veoma otrovnom vrstom ribe. Kako je objavila Instagram stranica Nikana.gr, širenje ove ribe omogućeno je zbog toplotnog talasa i visokih temperatura mora.

- Juče smo dobili fotografije i snimke naših turista na Kipru koji su snimili veoma otrovnu ribu, takozvanu srebrnastu naduvaču. Toplotni talasi i klimatske promene omogućili su ovoj invazivnoj vrsti da se širi, posebno na Kipru. Ova vrsta ribe je veoma otrovna. Tetrodotoksin koji imaju u sebi je jedan od najjačih toksina uopšte. Ipak, ona više predstavlja opasnost po morski ekosistem, a manje po ljude. Da biste se otrovali morate jesti ovu ribu, a neće vas ujesti ako je prvi ne dirate. Ne kreću se u plićaku, već u dubinama - stoji u videu objavljenom na stranici Nikana.gr.

Dalje navode da morski toplotni talasi izazvani klimatskim promenama dovode do pojave invazivnih riba i meduza u grčkim vodama, menjajući morski biodiverzitet. Klimatske promene prisiljavaju ribe iz Indijskog okeana i Pacifika da migriraju iz toplijih u hladnije vode, poput onih u Mediteranu. Na svom putu prema zapadu, ove ribe prolaze kroz Suecki kanal. Egzotične vrste koje dolaze iz istočnih voda nazivaju se invazivnim ribama jer njihovo prisustvo i ponašanje narušavaju mediteranski morski ekosistem.

Invazivne vrste poput srebrnaste naduvače (Lagocephalus sceleratus) predstavljaju ozbiljan problem za lokalne ekosisteme. Ova riba nema prirodnih predatora u Mediteranu, što dodatno otežava situaciju.

BONUS VIDEO: