SRBI ULAZE U VLADU CRNE GORE: Dogovorena rekonstrukcija Spajićevog kabineta


IZVOR: Republika - 19.07.2024 | 15:53


Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. što znači do kraja ove godine.

Foto: YouTube/Printscreen
SRBI ULAZE U VLADU CRNE GORE: Dogovorena rekonstrukcija Spajićevog kabineta

Rekonstrukcija postojeće Vlade Crne Gore je definitivno dogovorena, ali još nije sasvim sigurno da li će biti u julu ili nešto kasnije, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sastanak lidera partija većine, na kojem je razgovarano o tome, održan je pre desetak dana.

Tri izvora “Vijesti” kažu da su shvatili iz razgovora s koalicionim partnerima da bi to moglo biti već u utorak. Međutim, izvor iz vrha Pokreta Evropa sad (PES) rekao je da odluka o tačnom datumu još nije doneta i da nije sasvim sigurno da će se rekonstrukcija desiti u julu.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF): Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine.

Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. što znači do kraja ove godine.

U prilog sagovornicima iz vladajuće koalicije koji misle da rekonstrukcija možda neće biti u julu, ide i navodno želja premijera, Milojka Spajića, da dodatno pokuša da u rekonstruisanu Vladu uđe i Bošnjačka stranka (BS).

Ulasku BS u Vladu ranije se usprotivio DNP, a Demokrate su im postavile uslov da raskinu koaliciju s Demokratskom partijom socijalista u Bijelom Polju i da se formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, a morao bi se promeniti koalicioni sporazum, što bi odužilo celi proces.

Osim toga premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, putuje 24. jula u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara, a vraća se 29. jula, piše u platformi koju je juče usvojila Vlada.

Ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sednica Skupštine.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP mesto potpredsednika i ministra saobraćaja.

ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Koalicija ZBCG pokrenula je pitanje rekonstrukcije odmah krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da usledi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko meseci posje toga ili u prvoj polovini 2024. godine. Spajić je to odložio do dobijanja Izveštaja o proceni ispunjenosti privremenih merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) u junu.