PUTIN ČESTITAO LUKAŠENKU TRI DECENIJE NA VLASTI! Obratio mu se OVIM rečima!


IZVOR: Republika/J.B. - 20.07.2024 | 10:50


Šest puta biran za predsednika!

Foto: Tanjug/AP
PUTIN ČESTITAO LUKAŠENKU TRI DECENIJE NA VLASTI! Obratio mu se OVIM rečima!

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku tridesetogodišnjicu obavljanja te dužnosti, ističući njegov doprinos razvoju odnosa sa Rusijom.

Putin je u čestitki naveo da je cela moderna istorija Belorusije, koja je "obeležena izgradnjom savremenih državnih institucija i značajnim uspesima u društvenoj i ekonomskoj sferi, neraskidivo povezana sa Lukašenkom", objavljeno na sajtu Kremlja.

- Beloruski birači su Vam šest puta zaredom poverili najviši položaj u vlasti, što nesumnjivo svedoči o Vašem ogromnom autoritetu među sunarodnicima - ukazao je Putin.

Putin je takođe istakao da je Lukašenko doprineo razvoju prijateljskih odnosa i plodne saradnje Belorusije i Ruske Federacije, prenela je agencija Interfaks.

Ruski predsednik je rekao da bi bio srećan da nastavi konstruktivnu saradnju sa Lukašenkom i, kako je naveo, "drugarski dijalog i bliski timski rad".

Aleksandar Grigorjevič Lukašenko predsednik je Belorusije. Završio je dva fakulteta, po obrazovanju je ekonomista i istoričar. Prvi put je izabran na izborima 10. jula 1994, drugi put 9. septembra 2001, treći put 19. marta 2006, četvrti put 19. decembra 2010. godine a peti put 11. oktobra 2015. Da bi mogao biti izabran više od dva puta organizovao je referendum 17. oktobra 2004. godine.