OTKRIVEN UZROK VELIKOG ŠUMSKOG POŽARA U MAKARSKOJ! Pčelar (65) napravio neverovatnu glupost, sada mu preti zatvor?!


IZVOR: Republika - 31.07.2024 | 17:27


Hrvatski vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom i u blizini Skradina i Zadra

Foto: Youtube/Printscreen/Makarska televizija
OTKRIVEN UZROK VELIKOG ŠUMSKOG POŽARA U MAKARSKOJ! Pčelar (65) napravio neverovatnu glupost, sada mu preti zatvor?!

Požar koji je juče izbio na području Gornjih Tučepa izazvao je pčelar koji nije do kraja ugasio žar iz dimilice, objavila je PU splitsko-dalmatinska.

Policajci iz Makarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti iz nehata (čl. 222 st. 3 u vezi čl. 215 st. 3 KZ-a RH-a).

Sprovedenim uviđajem utvrđeno je kako je centar požara kraj košnica gde je 65-godišnjak ranije toga dana odbacio žar iz dimilice i polio ga vodom. Pčelarska dimilica služi za umirivanje pčela dimom pri otvaranju košnice.

Sledi podnošenje krivične prijave Opštinskom državnom tužilaštvu u Splitu, piše u saopštenju.

Hrvatski vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom u blizini Skradina i Zadra, a onda je zbog požara kod Makarske zatvoren put zbog čega je saobraćaj preusmeren na zaobilazne pravce.

Makarski, omiški i splitski vatrogasci gasili su požar koji je u večernjim satima buknuo u Tučepima. Goreli su trava i makija, a zbog vetra se vatra brzo proširila.

- Zatvoren je put D 512 u mestu Gornji Tučepi zbog gašenja požara koji je izbio na otvorenom prostoru - saopštila je policija, prenosi Indeks.

Vatra kod Skradina progutala je oko 500 hektara niskog rastinja i borove šume. Najteža situacija bila je na potezu Rupe - Plastovo, a postojala je mogućnost da se požar proširi u pravcu Dubravice i Nacionalnog parka Krka.

Na gašenju požara bilo je angažovano 125 vatrogasaca i 45 vozila i snage iz vazduha, koje su angažovane i na požaru u blizini Zadra.

Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje kasarne, ali je širenje vatre zaustavljeno.

Vatrogasci i policija su evakuisali decu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara, prenosi Tanjug.