KEMAL RASTODER NA SLOBODI: Smatraju ga veoma opasnim, preživeo je atentat u Budvi


IZVOR: Republika - 13.08.2024 | 16:29


Rastoder je do puštanja na slobodu smatran posebno opasnim, pa su ga do sudnice pratili specijalci

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
KEMAL RASTODER NA SLOBODI: Smatraju ga veoma opasnim, preživeo je atentat u Budvi

Državljanin Crne Gore Kemal Rastoder, koji se povezuje s velikim operacijama krijumčarenja droge i kojeg su na zagrebački Županijski sud dovozili specijalci ATJ Lučko u blindiranom vozilu, a u zatvoru u Glini bio je zatvorenik visokog rizika, na slobodi je i čeka presudu, piše Jutarnji.

Njegov advokat Velimir Došen, potvrdio je da je Rastoder na slobodi i dodao da se javlja policiji i da je pušten jer mu je istekao maksimalni istražni zatvor.

Rastodera, između ostalog, terete i za falsifikovanje dokumenata, a pršle godine je uhapšen u Hrvatskoj.

Kako pišu mediji, u pitanju je proces protiv optuženih policajaca i pripadnika krimalnog miljea kojima su, kako tvrde istražitelji, odavali poverljive informacije.

Otkriveni su nakon što je razbijena SKY ECC komunikacija.

Prema optužnici hrvatskog USKOK-a, policajac Željko Cigula i nekoliko njegovih kolega davali su zainteresovanima, uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u zamenu za mito podatke o raspisanim potragama MUP-a, Šegenskog informacionog sistema (SIS) i Interpola i omogućili su nezakonit boravak u EU.

Proveravali su lične podatke više osoba, a naknadno su s njihovim podacima izrađivana putna dokumenta.

Osim toga, optuženi policajci proveravali su imaju li određene osobe pravne prepreke za prelazak granice, odnosno traži li ih policija i jesu li za njima raspisane poternice.

Rastoder je do puštanja na slobodu smatran posebno opasnim, pa su ga do sudnice pratili specijalci. Zbog sumnje u povezanost s narko-lancima prema sigurnosnoj proceni je i sam mogao biti žrtva napada.

Protiv njega se, prema pisanju medija, vodi više procesa i u drugim zemljama.

Inače, prema ranijem pisanju medija, Rastoder je u leto 2004. preživeo atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov "Mercedes".

Tom prilikom je zadobio teške povrede. Njegovo ime, po pisanju hrvatskih medija, pominjalo se i u kontekstu veze s narko-bosom Stjepanom Prnjatom, a traže ga crnogorska policija i tajne službe.

- Povezuju ga i sa grupom koja je iz Južne Amerike organizovala transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i njen transport do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga nedavno zaplijenjeno ukupno 115 kilograma te droge - navodili su regionalni mediji.