POZNATO JE GDE SE TRENUTNO NALAZE! Otac, koji je navodno oteo devojčicu iz Bara, odveo je iz Tirane?! (FOTO)


IZVOR: Republika - 16.08.2024 | 16:58


U Ambasadi SAD u Tirani su potvrdili da je otac aplicirao u američkoj ambasadi u Albaniji da se detetu izda pasoš

Foto: Gofundme
POZNATO JE GDE SE TRENUTNO NALAZE! Otac, koji je navodno oteo devojčicu iz Bara, odveo je iz Tirane?! (FOTO)

Šestogodišnju devojčicu Zinaleu Rajan (Zynlea Ryan), koju je otac Tomas Vilijam Holenbek (Thomas William Hollenbeck) navodno kidnapovao u Baru pre tri dana, danas je iz Tirane poveo za SAD.

To je za Primorski portal potvrdila majka deteta Trejsi Šenon Lin, američka državljanka koja četvrtu godinu ima boravak u Baru.

Njen bivši nevenčani suprug, otac devojčice, je 13. avgusta ilegalno sa detetom iz Crne Gore prešao u Albaniju.

Foto: Facebook/Thomas Hollenbeck

Zinalea Rajan i njen otac Tomas Holenbek

Prema navodima majke, dete niije imalo pasoš. U Ambasadi SAD u Tirani su potvrdili da je otac aplicirao u američkoj ambasadi u Albaniji da se detetu izda pasoš.

To je uradio dan nakon što je odveo dete bez saglasnosti majke.

- Policija je obaveštena od Interpola da je devojčica iz Tirane ušla u avion za London. Sinoć su stigli u London u 22:05. To me obavestila crnogorska policija. Jutros su iz Londona poleteli za SAD. Koliko sam shvatila dobio je odobrenje da putuje sa detetom za Ameriku. Policija u Crnoj Gori se trudila, Ambasada SAD u Crnoj Gori, međutim Interpol i Ambasada SAD u Tirani su zakazali. Dali su pasoš detetu za koje su obavešteni da se potražuje. Moj plan je da budem uporna i da stupim kontakt sa ocem mog deteta, vlastima u SAD. Od svog deteta ne mogu i neću odustati. Zinalea je deo mene, mog srca, Ja sam je rodila - rekla je za Primorski portal emotivno skrhana Šenon Lin dodajući da je bila raspisana žuta Interpolova poternica.

Foto: shutterstock

Crnogorska policija

Ova potrernica se objavljuje kada dete otme jedan od roditelja.

Otac je ranije tvrdio da je njegova nevenčana supruga otela kćerku i sa njom napustila SAD odakle je došla u Crnu Goru. Majka nije obavestila oca o napuštanju SAD a sa detetom, niti je tražila njegovu saglasnost tokom trajanja postupka pred našim sudom o vraćanju deteta.

Prema informacijama koje su bile dostupne crnogorskim pravosudnim organima, majka devojčice, kada su ušle u Crnu Goru 2021. godine, imala je starateljstvo, za dete izvod iz matične knjige rođenih u kojem otac nije bio upisan.

Doneta odluka da je Tomas otac deteta

Otac nije odmah upisan po rođenju deteta već naknadno. U međuvremenu, donesena je odluka suda u SAD da je Tomas otac deteta, i da je dete povereno majci.

Doneta je odluka o načinu viđanja oca i deteta. Već tada majka i dete su bili u Crnoj Gori. U razgovoru za Primorski portal Trejsi Šenon Lin navodi da je bila žrtva nasilja od strane nevenčanog supruga.

Podsetimo, tri puta, tokom nepune tri godine, je Osnovni sud u Baru odlučivao o predlogu za vraćanje maloletnog deteta u Sjedinjene Američke Države koji je podneo otac Tomas.

Dva puta Osnovni Sud u Baru nije presudio da se dete vrati u SAD, treći put je odlučeno u korist oca. Međutim, ta presuda je u rukama sudija Višeg suda u Podgorici i još nije pravosnažna, potvrđeno je Primorskom portalu.