UBIJAO PO ŠKOLI, A DECA ISKAKALA KROZ PROZOR! Novi detalji krvavog pira domara u školi u Sanskom Mostu


IZVOR: Republika - 21.08.2024 | 18:50


Domar Mehmed Vukalić, ušetao se u školu u Sanskom Mostu i automatskom puškom jutros oko 10 sati ubio tri osobe

Foto: Tanjug/AP Photo/Edvin Zulic, Facebook
UBIJAO PO ŠKOLI, A DECA ISKAKALA KROZ PROZOR! Novi detalji krvavog pira domara u školi u Sanskom Mostu

Direktor Nijaz Halilović je bio ranjen, dok su profesorka engleskog Gordana Nidžan i sekretarica Nisveta Kljunić odmah poginuli u masakru koji se dogodio jutros oko 10 sati u srednjoj školi u Sanskom Mostu. Školski domar Mehmed Vukalić, koji je počinio zločin, ušao je u školu sa automatskom puškom i ubio tri osobe.

Prema rečima jednog od domara:

"Nikad nismo imali incident. Šef je pokretao postupke protiv njega zbog zanemarivanja radnih obveza, tačnije zbog nedolaska na posao, a kad dođe, ode negde. Praktično ni s kim nije pričao. Možda je bio dobar s par njih."

Škola je potpuno ograđena policijskom trakom, dok ispred škole dežuraju desetine policajaca i inspektora. Policijski automobili i kombiji neprekidno dolaze i odlaze. Građani su u šoku i ne mogu da veruju šta se dogodilo. Selim, koji je radio u lokalu nasuprot škole, rekao je:

"Radili smo, bili smo na terasi. Bilo je sve normalno, sedili su i neki profesori. Čuli smo nešto kao lupanje i mislili smo da su neki radovi u školi. Kasnije je prošla policija i hitna, mislili smo da je nešto u školi u vezi popravnog ispita, ali nismo ni pomislili da se tako nešto moglo dogoditi. Dva policajca u civilu su nam rekli da pokupimo goste, zaključamo lokal i povučemo se. U velikom smo šoku. Išao sam tu u školu. Znam ih sve. Kako ga pamtim kao učenika, bio je totalno smirena i staložena osoba."

Tokom napada, učenici koji su polagali popravni ispit pobegli su kroz prozor kada su čuli pucnjeve. Napadač je pokušao da oduzme sebi život i doveden je u bolnicu sa prostrelnom ranom grudnog koša, gde je primljen pri svesti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Edvin Zulic

Škola u kojoj je domar ubio tri osobe

"Bio je to zaista stravičan prizor, pucao je u direktora i ranio ga. Pritrčao sam da mu pomognem, ali me je ubica odgurnuo i ispalio još nekoliko metaka u njega," rekao je šokirani svedok masakra za "Nezavisne novine."

Policija Unsko-sanske županije potvrdila je da je ubica bio zaposlen u školi, kao i žrtve. Lokalni mediji navode da je Vukalić ranije imao problema sa upravom škole i bio je suspendovan. Navodno je i ranije upućivao verbalne pretnje. Poznati su kao miran i povučen, učestvovao je u ratu, a oni koji su ga bolje poznavali tvrde da je bio psihički labilan. U nekoliko navrata žalio se novinarima na mobing na radnom mestu.

Očevici su izjavili da je ubica ciljano tražio direktora, profesorku i sekretaricu. Motivi zločina pretpostavljaju se na osnovu ranijih sukoba u školskom kolektivu. Troje ubijenih su navodno bili članovi saveta koji su mu ranije izrekli meru suspenzije zbog povrede radnih dužnosti. Učenici su se dirljivim porukama opraštali od profesorke engleskog.