U SREBRENICI POŽAR BUKTI, VATRENA STIHIJA GUTA SVE PRED SOBOM! Čeka se pomoć iz Srbije!


IZVOR: Republika/A.D. - 04.09.2024 | 15:04


Vatrogasne ekipe od juče pokušavaju da ugase požar.

Foto: Printscreen/Facebook/RTRS Vijesti
U SREBRENICI POŽAR BUKTI, VATRENA STIHIJA GUTA SVE PRED SOBOM! Čeka se pomoć iz Srbije!

Rano jutros je uz pomoć helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske nastavljeno gašenje šumskog požara na lokalitetu Poljanci - Stari grad u srebreničkoj Mesnoj zajednici Luka.

Kako navode tamošnji mediji, direktor Nacionalnog parka ''Drina'', Radomir Pavlović je ranije za Srnu rekao da se očekuju i helikopteri pomoći iz Srbije.

On je istakao da je požar ugašen na jednom delu, ali se zadržao u kanjonu na nepristupačnom terenu i očekuje se da će uz pomoć helikoptera biti ugašen.

Takođe, Radomir Pavlović je naveo da je na području koje je obraslo autohtonom endemičnom vrstom Pančićeve omorike u sastavu Nacionalnog parka, sprečeno širenje požara.

 

 

Inače, juče ujutru je izbio požar u ovom delu i strahovalo se od ugrožavanja Pančićeve omorike.

Podsetimo, već dva dana požar bukti u okolini Aranđelovca, između Garaša i Darosave. Zahvaćeno je 50 hektara šume i niskog rastinja.

U borbi sa vatrenom stihijom od juče učestvuju i helikopteri Vojske i  MUP-a Srbije, koji kanistere sa vodom pune na Garaškom jezeru, kao i  vatrogasno-spasilačke jedinice na kvadovima, vatrogasci i iz drugih šumadijskih gradova, javna komunalna preduzeća i građani dobrovoljci.

- Trenutno je angažovano  više od 60 ljudi i 25 vatrogasnih vozila u gašenju požara. Očekujemo i danas nalete helikopterskih jedinica kako bi što pre sanirali posledice požara. Apelujemo na strpljenje i razumevanje građana, jer činimo sve što možemo u ovoj situaciji  - rekao je Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac.

BONUS VIDEO