BEBA UMRLA U MATERICI, MEDICINSKA SESTRA ODBILA DA POZOVE LEKARA! KBC pokušao da "opere ruke", sada mora da plati 60 hiljada evra roditeljima


IZVOR: Republika/M. L. - 18.09.2024 | 07:11


Majka dobila napad nesnosnih bolova, nije mogla da se pomeri

Foto: Shutterstock
BEBA UMRLA U MATERICI, MEDICINSKA SESTRA ODBILA DA POZOVE LEKARA! KBC pokušao da "opere ruke", sada mora da plati 60 hiljada evra roditeljima

Slučaj koji se dogodio još 2005. godine, kada je R. K. došla u Petrovu bolnicu u Zagrebu zbog jakih bolova pri kraju rizične trudnoće, konačno je dobio sudski epilog i to posle 19 godina. Zbog nesavesnog lečenja njena beba umrla pri porođaju, a ona je tek ovih dana dočekala kraj procesa i odštetu, koja je na kraju ispala znatno manja od one koju je tražila, preneo je portal "Index".

Kako stoji u presudi, tada 37-godišnja R. K. stigla je u bolnicu u 35. nedelji trudnoće zbog jakih bolova i stezanja u leđima i dijareje. U tužbi je navela da je četiri meseca pre toga imala dve operacije uterusa, da je pre toga sedam godina bila neplodna i da je osoblje bolnice zanemarilo hitnost njene situacije, što je na kraju dovelo do smrti njenog deteta u maternici.

- Dobila je napad nesnosnih bolova u leđima, nije mogla da se pomeri, pa je pozvana dežurna sestra koja je odbila da pozove njenog lekara dr. G. Z., koji je te noći bio dežuran i koji je pred kraj vodio njenu trudnoću, a isto je tako odbila da pozove i drugog dežurnog lekara dr. D. B., koji je takođe bio upoznat s njenom rizičnom trudnoćom - navela je u tužbi.

Ona je tvrdila da su usled nesavesnog lečenja nastupile komplikacije, a kada je zatražila da se izvrši carski rez, niko se iz lekarske ekipe nije obazirao.

- Njena je beba umrla u maternici, a porođaj je zatim obavljen krajnje nestručno i na nedopušten način, što je direktno ugrozilo i život R. K. budući da je došlo do rupture uterusa zbog čega je učinjena eksplorativna laparotomija - dodaje se u tužbi.

Foto: shutterstock.com

Nemar lekara doveo do tragedije

Bolnica negirala propuste u lečenju

Bolnica je u potpunosti odbacila njin tužbeni zahtev i tvrdili su da je lečenje obavljeno prema svim pravilima struke. Tvrdili su da je beba umrla od gušenja pupčanom vrpcom, što lečnici nisu mogli da spreče i da je porođaj zatim izveden prema uobičajenoj proceduri.

Ipak, iskazi tri veštaka nisu išli u korist lekarskom timu. Najveći je propust, stoji u presudi, bio u tome što trudnici nisu pravovremeno napravili CTG koji bi pokazao stanje ploda, sprečio smrt deteta i pokazao da je porođaj trebalo dovršiti carskim rezom.

- Kako, dakle, iz prihvaćenih delova nalaza i mišljenja veštaka jasno proizlazi da je moguće da bi se dete rodilo živo i da kod oštećene ne bi došlo do rupture maternice u slučaju da nije bilo propusta utuženih u pružanju zdravstvene zaštite oštećenoj, a koji je propust prethodio stezanju pravog čvora pupčane vrpce, to je za zaključiti da su oštećeni dokazali postojanje uzročnoposledične veze između utuženih štetnih posledica i postupanja lekara kojima je njihovom detetu oduzeta mogućnost za život - zaključila je sutkinja.

R. K. i njen suprug ukupno su tražili 98.524,04 evra, a iznos koji su dobili otprilike je upola manji. Sutkinja je R. K. na račun pretrpljene duševne i fizičke boli dodelila 32.800 eura, a njenom suprugu 27.000 evra.

Odštetu joj mora isplatiti KBC Zagreb, koji je matična ustanova Klinike za ženske bolesti i porođaj, a takođe moraju platiti troškove sudskog postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti.

(Index.hr)