DPS IZNENADIO SVE NA IZBORIMA: Šok rezultati izbora u glavnom gradu Crne Gore


IZVOR: Republika/M.S. - 30.09.2024 | 09:00


Milu je ipak potreban partner za formiranje vlasti!

Foto: Tanjug/AP
DPS IZNENADIO SVE NA IZBORIMA: Šok rezultati izbora u glavnom gradu Crne Gore

Prem rezultatima izbora u glavnom gradu Crne Gore, Demokratska partija socijalista i koalicija okupljena oko aktulenog premijera jedine imaju razloga za slavlje!

Analitičar tvrdi da samo DPS može da bude zadovoljna rezultatima izbora.

 - Đukanovićeva stranka ima razloga za zadovoljstvo Na vanrednim izborima u Podgorici glasalo je 56,4 procenata birača, što je značajno manje nego 2022. godine, kada je na birališta izašlo skoro 70 procenata birača. Za formiranje vlasti u Podgorici potrebna je većina od 30 zastupnika u parlamentu glavnog grada.

Politički analitičar Miloš Bešić rekao je za TV Vijesti da jedino Demokratska stranka socijalista bivšeg predsednika Mila Đukanovića ima razloga za zadovoljstvo nakon lokalnih izbora u Podgorici.

"Nakon gubitka vlasti 2020. godine, sačuvali su organizaciju i nastavili ozbiljan stranački rad. Njihova kampanja se svodila na terenski rad i to je dalo rezultate. Jedina stranka koja može biti zadovoljna izbornim rezultatom je DPS", izjavio je Bešić.

Ipak, istakao je da će koalicija Jakova Milatovića i Dritana Abazovića, Za bolju Podgoricu, imati poziciju "utege na vagi".

Bešić veruje da će ta koalicija tražiti mesto gradonačelnika Podgorice i da će taj dogovor prvo ponuditi Spajiću i Mandiću, ali ne isključuje mogućnost dogovora i s DPS-om.

Slede li vanredni parlamentarni izbori? Drugi analitičari ukazuju na to da su u Podgorici stranke koje na državnom nivou imaju vlast osvojile samo 43 procenata podrške, što, kako smatraju, može dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora.

U tom kontekstu, nakon objave rezultata, govorio je predsednik DPS-a Danijel Živković, koji je biračima čestitao "novu vlast", ali i najavio vanredne izbore na državnom nivou.

"Vlada je noćas pala, pozivamo Milojka Spajića da ujutro podnese ostavku. Vreme je za vraćanje DPS-a u vlast", poručio je Živković.

Vanredni izbori u Podgorici raspisani su krajem jula, nakon što je prethodno skraćen mandat lokalnom parlamentu.

Demokratska partija socijalista (DPS) na lokalnim izborima u Podgorici osvojila je 29,9 procenata glasova, što odgovara 19 zastupničkih mandata, i ostala je najjača politička stranka u parlamentu glavnog grada Crne Gore, ali neće moći sama formirati vlast.

S druge strane, koalicija Pokreta Evropa sad, koju predvodi premijer Milojko Spajić, i Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, osvojila je 21,8 procenata glasova i dobila 14 mandata. Proserska koalicija Za budućnost Podgorice, koju predvodi Andrija Mandić, osvojila je 20,2 procenata glasova ili 13 mandata, dok je koalicija predsednika Jakova Milatovića i bivšeg premijera Dritana Abazovića, Za bolju Podgoricu, dobila 10,5 procenata podrške, odnosno šest mandata.