VIŠE OD 20 UČENIKA SE OTROVALO NA EKSKURZIJI?! Užas - Završili u bolnici i na infuziji!


IZVOR: Republika/J.B. - 02.10.2024 | 11:08


Sprovodi se istraga!

Foto: shutterstock
VIŠE OD 20 UČENIKA SE OTROVALO NA EKSKURZIJI?! Užas - Završili u bolnici i na infuziji!

Učenici jedne škole iz Dalmacije, koji su bili na višednevnom izletu na severu Hrvatske, završili su u bolnici nakon što im je pozlilo. Gotovo ceo razred imao je simptome poput povraćanja, zbog čega su primljeni u bolnicu i stavljeni na infuziju.

- Krenuli su u ponedeljak na izlet, a juče su završili u bolnici na infuziji jer svi povraćaju. Zvali smo i agenciju, ali samo nas psuju - javila je jedna zabrinuta majka iz Dalmacije o učenicima koji završili na izletu iz noćne more.

Da su deca masovno završila u bolnici, potvrdili su iz 24sata iz varaždinske policije.

- Možemo potvrditi da imamo informaciju da je noćas nekoliko desetina dece završilo u OB Varaždin. Istragu je preuzeo Zavod za javno zdravstvo koji će utvrditi radi li se o trovanju, virozi ili sličnom. Ako bude potrebe, policija će se uključiti u istragu - rekli su iz PU varaždinske za 24sata.

Portal piše da je više od 20 učenika završilo u bolnici.

Ako sumnjaš da je neko otrovan hranom, evo nekoliko koraka koji mogu pomoći:

Ostani hidriran: Dehidratacija je česta kod trovanja hranom zbog povraćanja i proliva. Pij male gutljaje vode, elektrolitskih napitaka ili rastvora poput ORS-a (oralna rehidrataciona sol).

Odmor: Osoba koja se otrovala treba da se odmara kako bi telo moglo da se oporavi.

Izbegavanje hrane: Dok simptomi traju, trebalo bi izbegavati tešku hranu. Počni s blagim, lako svarljivim namirnicama kada se simptomi povuku (kao što su pirinač, banane, tost).

Lekovi protiv mučnine i proliva: Ako su simptomi ozbiljni, lekar može preporučiti lekove za ublažavanje mučnine, proliva ili bolova.

Konsultacija sa lekarom: Ako simptomi uključuju visoku temperaturu, krv u stolici, vrtoglavicu ili traju duže od 48 sati, hitno potraži medicinsku pomoć.

Izbegavanje alkohola i kofeina: Ove supstance mogu dodatno iritirati želudac i creva.

Pravovremeno reagovanje i briga o hidrataciji su ključni za brz oporavak.

BONUS VIDEO