DECA SE NISU OTROVALA NA EKSKURZIJI, NEGO ZARAZILA OVIM VIRUSOM! Dramatično stanje nakon izleta - više od 20 učenika u bolnici!


IZVOR: Republika/J.B. - 02.10.2024 | 12:35


Svi su na infuziji i povraćaju!

Foto: shutterstock
DECA SE NISU OTROVALA NA EKSKURZIJI, NEGO ZARAZILA OVIM VIRUSOM! Dramatično stanje nakon izleta - više od 20 učenika u bolnici!

Više od 20 učenika jedne škole iz Dalmacije zaraženo je norovirusom tokom višednevnog izleta na severu Hrvatske, javili su danas hrvatski mediji. Varaždinska policija potvrdila je portalu Index da je noćas veći broj dece primljen u Opštu bolnicu Varaždin. U pitanju su učenici osmog razreda.

- Istragu je preuzeo Zavod za javno zdravlje koji će utvrditi radi li se o trovanju, virozi ili nečem trećem - kazali su kratko iz policije.

Iz varaždinskog Zavoda za javno zdravlje su odgovorili da je reč o zarazi virusom.

- Na pedijatrijskom odeljenju OB Varaždin noćas su primljena i obrađena deca zbog probavnih smetnji. Odmah nakon prijem prijave o događaju na lokaciju je upućen epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom - naveli su.

Foto: Shutterstock

Deca završila u bolnici

U toku je epidemiološki iuviđaj i obrada obolelih, zaposlenih i samog objekta.

- Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobijenom molekularnom metodom dokazan je norovirus, tako da se radi o norovirusnoj infekciji kod dece. Dalje postupanje i obrada usmerava se prema ovoj etiologiji - kazali su iz varaždinskog ZJZ-a.

Norovirus je vrlo zarazan virus koji uzrokuje gastroenteritis, upalu želuca i creva. Glavni simptomi su povraćanje, proliv, mučnina i bolovi u trbuhu, a ponekad i groznica.

Norovirus se lako širi preko kontaminirane hrane, vode, predmeta ili izravnim kontaktom sa zaraženom osobom. Iako simptomi obično traju kratko, nekoliko dana, virus može biti opasan za decu, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta zbog rizika od dehidracije, piše Tanjug.

BONUS VIDEO