HITNO SE OGLASIO PREMIJER FEDERACIJE BIH: Situacija je ozbiljna, građani su zarobljeni u svojim kućama! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 04.10.2024 | 10:52


Poplavljene su ulice i stambeni objekti u Jablanici, Kiseljaku, Kreševu, Busovači i Fojnici

Foto: Youtube/Printscreen/WEATHER 36 LIVE CAM
HITNO SE OGLASIO PREMIJER FEDERACIJE BIH: Situacija je ozbiljna, građani su zarobljeni u svojim kućama! (VIDEO)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Nermin Nikšić oglasio se povodom poplava koje su pogodile pojedine delove zemlje, a u kojima, prema prvim informacijama, ima i žrtava, javlja Klix.

- Zbog obilnih padavina tokom noći nekoliko mesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža - rekao je Nikšić.

"Situacija je vrlo ozbiljna"

On kaže da je situacija vrlo ozbiljna, jer su brojni građani još zarobljeni u svojim kućama te spasilačke ekipe pokušavaju da dođu do njih.

- Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava ali još uvek nemamo sve informacije vezane za to. Javnost ćemo informisati o svemu čim dobijemo potvrdu s terena. Sve nadležne i interventne ekipe su od ranih jutarnjih sati mobilisane. Uspeli su da evakuišu određeni broj građana koje je voda zarobila u njihovim domovima, a nastavljaju i dalje da obilaze pogođena područja kako bi spasili ljude i pružili im pomoć. Tokom dana očekujemo i dodatnu pomoć - naglašava Nikšić.

- Sada je najvažnije evakuisati ugroženo stanovništvo i da sprečimo nastanak dalje štete - zaključio je Nikšić.

Podsetimo, obilne padavine koje su tokom noći zahvatile veći deo Bosne i Hercegovine izazvale su poplave u više gradova.

Poplavljene su ulice i stambeni objekti u Jablanici, Kiseljaku, Kreševu, Busovači i Fojnici, javlja agencija Anadolija.

Iz Službe za civilnu zaštitu opštine Kiseljak mole stanovništvo da ne polaze na put, a u hitnim slučajevima da pozovu navedene službe, vatrogasce, hitnu pomoć ili policiju. 

Sve hitne službe s područja opštine Kiseljak su na terenu kako bi pomogle stanovništvu.