PRIPADNICI GSS SPAŠAVAJU MAJKU SA DVOJE DECE! Apokaliptične scene u Kreševu: Ono što ste gledali pre neki dan u Nepalu, to je danas u Bosni!


IZVOR: Republika/J.B. - 04.10.2024 | 13:48


Bosna i Hercegodina se bori sa nezapamćenim poplavama!

Foto: Tanjug/AP Photo/Robert Oroz
PRIPADNICI GSS SPAŠAVAJU MAJKU SA DVOJE DECE! Apokaliptične scene u Kreševu: Ono što ste gledali pre neki dan u Nepalu, to je danas u Bosni!

Brojna naselja u opštini Kreševo ostala su izolovana nakon što su bujice uništile pristupne puteve. Štab Civilne zaštite je aktivan od ranih jutarnjih sati, prema izjavi načelnika opštine Renata Pejaka, organizujući hitne intervencije kako bi pomogli ugroženom stanovništvu, javlja "Avaz".

- Trenutno smo u selu Kojsina. Ovo selo ostalo je bez pristupnog puta u dužini od nekoliko kilometara, uopšte ga nema. Bujica ide kroz selo. Ono što smo pre nekoliko dana videli u Katmanduu u Nepalu to je danas u Kreševu - kaže Pejak.

Put prema auto-putu je prohodan, a otklanjaju se nanosi i na regionalnom putu prema Kiseljaku.

Pejak kaže da će se štete danima sabirati, ali da je najvažnije u ovom momentu da povređenih i žrtava nije bilo.

- Bilo je životno ugroženih, jutros smo imali dve intervencije. Trenutno je u toku akcija spasavanja u naseljenom mestu Gunjani. Pripadnici GSS-a spasavaju majku sa dvoje dece u kući koja je odsečena od sveta i verujem u pozitivan ishod. Ovo su apokaliptične scene. Ni puno stariji Kreševljaci ovo ne pamte da je u kratkom roku palo toliko kiše, pa su mali potoci postali velike reke, a Kreševka je od potoka postala velika reka koja nosi mostove - kaže načelnik Opštine Kreševo Renato Pejak.

Podsetimo, Bosnu i Hercegovinu pogodilo je danas stravično nevreme a pojedine reke izlile su se iz korita do te mere da su poplavile naselja, sela i gradove. Kako se za sada nezvanično veruje, preminulo je najmanje 20 ljudi a strahuje se da ih ima još. Stravične informacije stižu iz Jablanice koje su pogodile katastrofalne poplave i klizišta.