DEČAK U RUŠEVINAMA TRAŽIO SVOG PRIJATELJA! "Tu je živeo, ovde mu je bila kuća..." Potresne ispovesti stanovnika Jablanice (VIDEO)


IZVOR: Republika - 04.10.2024 | 18:02


Obilne padavine zahvatile su veći do Bosne i Hercegovine tokom noći i izazvale smrtonosne poplave u nekoliko gradova.

Foto: YouTube/Bljesak.info/Printscreen
DEČAK U RUŠEVINAMA TRAŽIO SVOG PRIJATELJA! "Tu je živeo, ovde mu je bila kuća..." Potresne ispovesti stanovnika Jablanice (VIDEO)

Reporteri portala Bljesak.info, u stravičnim prizorima koji su ih zatekli na području Jablanice gde su se probili pešice, svedoče kako im je najpotresniji bio susret s dečakom, usamljenim među ruševinama nečega što je nekad bilo selo i njegov dom.

- Došao sam ovde, tu mi je živeo prijatelj. Ovde mu je bila kuća. Sad ne znam gde je - rekao je dok je šetao među ruševinama.

Ljudi, okupljeni na ostacima pruge, između ostataka dvaju naselja, ispričali su kako su usred noći iskakali kroz prozore, bežali s balkona, iznosili članove svojih porodica. Svedočili su i pričama meštana koji su gledali smrti svojih komšija. Ljudi svega još nisu ni svesni, ali već jedni drugima priskaču upomoć, jedni drugima nude nešto što im je ostalo od hrane, vode, kao i reči utehe, ali čini se da im je najpotrebnije da u ovim trenucima, kad se još puno toga ne zna, ćute zajedno. Ćute i gledaju kako su njihovi životi zatrpani i pregaženi nezaustavljivom silom.

Nemoć se oseti na svakom koraku. Nemoćan je i čovek koji s lopatom stoji na vrhu gomile materijala koja je nekad bila nečiji dom. Stoji naslonjen na lopatu i gleda, ne znajući odakle i kako krenuti, već izmoren jer je pokušao sam raščistiti gomilu materijala.

Na putu napušteni automobili, kamioni... Jedan kombi crnogorskih registarskih oznaka napušten je u nanosu zemlje. Zasad se putnici iz njega vode kao nestali. Svaka ruševina ima svoju priču. U očima onih koji ih gledaju kao da prolaze slike iz bezbrižnih dana koje bi voleli da vrate i pretvore u stvarnost, izbrišu sav jad koji ih je zatekao i neizvesnost koja je pred njima, piše Bljesak.info.

Spasilačke ekipe probijale su se prema Jablanici iz smera Mostara. Spremni su čamci kojima bi se Neretvom došlo do mesta koja su izgubila sve ceste koje vode do njih. Teški strojevi pripremaju teren za prolazak spasilačkih ekipa. Pomoć se organizuje i pred spasiocima su teški sati. Teški su sati i pred dečakom s početka priče koji, umesto igre s prijateljem, traži bilo kakav njegov trag. Teški su sati za čoveka s lopatom koji ne zna odakle da krene. A moraće krenuti od još jednog početka.

Podsetimo, u katastrofalnim poplavama koje su pogodile veći deo Bosne i Hercegovine, prema poslednjim informacijama, poginulo je najmanje 18 osoba.

Prema informacijama Avaza, najmanje 16 osoba poginulo je u Jablanici, dok su dva tela pronađena u Fojnici , jedne žene i jednog muškarca.

Obilne padavine zahvatile su veći do Bosne i Hercegovine tokom noći i izazvale smrtonosne poplave u nekoliko gradova.