"IŠAO JE IZA MENE, OKRENUO SE, A ONDA GA JE ODNEO TALAS" Ispovest nesrećnog oca koji je izgubio sina u poplavama steže srce (VIDEO)


IZVOR: Republika - 04.10.2024 | 18:52


Obilne padavine zahvatile su veći do Bosne i Hercegovine tokom noći i izazvale smrtonosne poplave u nekoliko gradova.

Foto: YouTube/Avaz TV/Printscreen
"IŠAO JE IZA MENE, OKRENUO SE, A ONDA GA JE ODNEO TALAS" Ispovest nesrećnog oca koji je izgubio sina u poplavama steže srce (VIDEO)

Muhamed Begović iz Jablanice je u poplavama koje su rano jutros pogodile ovaj grad izgubio sina.

On je za portal Avaz ispričao da se sve desilo u roku od 15 minuta.

 - U kući su bili sin, nevesta, žena, unuk i unuka. Počeli smo da izlazimo iz kuće i odemo dalje. Sin je išao iza mene, nešto se okrenuo i naišao je veliki talas. Bio je velik sigurno tri metra, samo je nestao. Gde je sada da idem? Osim sina, ostali su uspeli da prežive. Socijalni rad nam je pomogao, svi smo zbrinuti, imamo gde prespavati - kazao je Begović.

Podsetimo, u katastrofalnim poplavama koje su pogodile veći deo Bosne i Hercegovine, prema poslednjim informacijama, poginulo je najmanje 18 osoba.

Prema informacijama Avaza, najmanje 16 osoba poginulo je u Jablanici, dok su dva tela pronađena u Fojnici , jedne žene i jednog muškarca.

Obilne padavine zahvatile su veći do Bosne i Hercegovine tokom noći i izazvale smrtonosne poplave u nekoliko gradova.

Katastrofalne poplave pogodile su Kiseljak, Kreševo, Busovaču i Fojnicu, a najviše Jablanicu, zbog čega je u mnogim mestima proglašeno stanje prirodne katastrofe.

Potpredsednik Vlade Federacije BiH i ministar razvoja i preduzetništva, Vojin Mijatović, obratio se danas na konferenciji za medije nakon hitne sednice Vlade Federacije BiH.

- Vlada je upravo zasedala na hitnoj sednici. Donesena su tri zaključka. Federalna uprava i FUCZ angažuju specijalizovane timove za spašavanje na vodi. Doneli smo odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH. Formirali smo Krizni štab u stalnom zasedanju koji ima zadatak da koordiniše aktivnosti sa štabom CZ. Takođe, donesen je zaključak i inicijativa prema Bh Telecomu da se izdvoji milion i po KM prema pogođenim područjima. Od jutros negde oko pet sati premijer i nekoliko ministara su na terenu. Odmah nakon konferencije za medije svi ostali ministri će se uputiti na lokacije - rekao je Mijatović.

Na konferenciji za medije obratili su se i predstavnici FUCZ-a. Kako su rekli, otežavajuća okolnost je što se najavljuju padavine i u narednim danima.

- Mi smo danas u 12 sazvali hitnu sednicu štaba gde smo doneli zaključke da se mehanizacija uputi na prostor Jablanice, pa ćemo videti stanje u ostalim opštinama. Ima dosta mesta na opštini Jablanica koja su nepristupačna. Imamo informaciju da je 14 žrtava, dosta je nestalih za kojima se traga. Naše jedinice su na terenu i vrše evakuaciju i potragu. Poslije 2014. ovo je jedna od najtežih situacija koje su pogodile BiH. Pokušaćemo da učinimo  sve da ovo dovedemo u najbolji red. Otežavajuća okolnost je što imamo informaciju da će u naredna dva dana biti opet padavina.