DA SRCE PUKNE! MULJ I KAMENJE ZATRPALI JABLANICU! Snimci iz vazduha otkrivaju razmere katastrofe koja je pogodila Bosnu! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 09:09


Ukupno 16 osoba je izgubilo živote samo u Jablanici, dok se za desetinama nestalih još uvek traga

Foto: YouTube/Printscreen/Avaz TV
DA SRCE PUKNE! MULJ I KAMENJE ZATRPALI JABLANICU! Snimci iz vazduha otkrivaju razmere katastrofe koja je pogodila Bosnu! (VIDEO)

Razorne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu su napravile ogromnu štetu, a odnele su najmanje 20 života, dok se za mnogima još uvek traga.

Nakon ogromnih padavina, poplave su pogodile brojna mesta. U opštinama Jablanica, Kiseljak, Kreševo, Konjic, Fojnica je zabeležena katastrofa.

U Jablanici u katastrofalnim poplavama, prema poslednjim informacijama, 16 osoba je izgubilo živote, dok za desetinama nestalih još uvek traje potraga, koja je nastavljena od ranijh jutarnjih sati.

"Avazovi" reporteri su i jutros na licu mesta u Donjoj Jablanici. Na snimcima iz vazduha je moguće videti razmere katastrofe koje je poplava ostavila za sobom, piše Avaz.ba.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Turske je je saopštilo da su duboko ožalošćeni zbog osoba koje su izgubile živote u razornim poplavama i klizištima u BiH.

- Turska je spremna pružiti sve vrste humanitarne pomoći prijateljskoj i bratskoj BiH. U saradnji s bh. vlastima, u toku su napori za procenu potreba i isporuku pomoći. Poginulima želimo Alahovu milost i izražavamo saučešće građanima Bosne i Hercegovine - navodi se u saopštenju.

Akcije pomoći se organizuju od juče, te se na mnogim mestima skuplja odeća, hrana, obuća za stanovništvo pogođeno poplavama.

Spasioci i dalje tragaju za nestalima čiji broj i dalje nije poznat, dok je prema poslednjim informacijama, 20 osoba izgubilo živote. U Fojnici su poginule tri osobe, potvrđeno je za portal Avaz.

Dobar deo Fojnice je ostao i bez struje. Građani u strahu dočekuju još jednu noć u ovom gradu. Došlo je i do prekida putne komunikacije izmeđe Luka i Dusine.

Pričinjena je šteta na infrastrukturi, ali i na kućama. Aktivnosti na osposobljavanju putne infrastrukture očekuju se sutra.

Potpredsednik Vlade Federacije BiH i ministar razvoja i preduzetništva, Vojin Mijatović, obratio se juče na konferenciji za medije nakon hitne sednice Vlade Federacije BiH.

Vlada je upravo zasedala na hitnoj sednici. Donesena su tri zaključka. Federalna uprava i FUCZ angažuju specijalizovane timove za spašavanje na vodi. Doneli smo odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH. Formirali smo Krizni štab u stalnom zasedanju koji ima zadatak da koordiniše aktivnosti sa štabom CZ. Takođe, donesen je zaključak i inicijativa prema Bh Telecomu da se izdvoji milion i po KM prema pogođenim područjima. Od jutros negde oko pet sati premijer i nekoliko ministara su na terenu. Odmah nakon konferencije za medije svi ostali ministri će se uputiti na lokacije - rekao je Mijatović.

Na konferenciji za medije obratili su se i predstavnici FUCZ-a. Kako su rekli, otežavajuća okolnost je što se najavljuju padavine i u narednim danima.

- Mi smo danas u 12 sazvali hitnu sednicu štaba gde smo doneli zaključke da se mehanizacija uputi na prostor Jablanice, pa ćemo videti stanje u ostalim opštinama. Ima dosta mesta na opštini Jablanica koja su nepristupačna. Imamo informaciju da je 14 žrtava, dosta je nestalih za kojima se traga. Naše jedinice su na terenu i vrše evakuaciju i potragu. Poslije 2014. ovo je jedna od najtežih situacija koje su pogodile BiH. Pokušaćemo da učinimo  sve da ovo dovedemo u najbolji red. Otežavajuća okolnost je što imamo informaciju da će u naredna dva dana biti opet padavina.