OTKRIVENA JEZIVA TAJNA O KAMENOLOMU U JABLANICI: Nastao je posle rata pod čudnim okolnostima! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 10:49


Usred poplava, kamenolom se pretvorio u lavinu hiljade tona kamenja

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut
OTKRIVENA JEZIVA TAJNA O KAMENOLOMU U JABLANICI: Nastao je posle rata pod čudnim okolnostima! (VIDEO)

Publicista i književnik Ahmed Burić, koji prati događaje i vesti vezane za strašne poplave, za HRT je rekao kako se još uvek tačno ne zna broj nestalih i poginulih. 

Dodao je da se spasilačke službe grčevito bore s nezapamćenom tragedijom, koja je u jednom smislu proizvod prirodnog, ali i ljudskog delovanja.

Spominje se i ilegalni kamenolom u Jablanici, koji se usred poplava pretvorio u lavinu hiljade tona kamenja, koja su zasula obližnja naselja.

Spominje se čak i prekomerna seča šuma i iskorišćavanje šuma za drvoprerađivačku industriju

Da li je to zapravo sve prouzrokovalo da su se ta korita reka izlila, a ovo što se dogodilo u kamenolomu kažu da je jednostavno kao da se celo brdo raspalo?

- Ne zna čovek odakle bi pošao da nabroji sve nedostatke koji se mogu kritikovati. Vi u Hrvatskoj svakako znate problem posttranzicionih društava, onoga što se događa na Jadranskoj obali, ilegalne gradnje. Međutim, kod vas postoje ljudi koji se bore protiv toga - rekao je Burić pa dodao da u Bosni i Hercegovini jednostavno nema te vrste odgovornosti.

- Što se tiče ovih korita, to su korita koja preko leta često znaju da budu zatrpana smećem. Onda padne veliki broj padavina, to proradi i napravi katastrofu. Taj kamenolom je niknuo odmah posle rata pod vrlo čudnim okolnostima i ta eksploatacija, ja mislim, nema nikakve kontrole - dodao je. 

- Tu dolaze kamioni, odvoze neki materijal i to se doživljava kao rupa bez dna. Ja ne znam da je iko ikada konsultovao nekog naučnika. Nikad niko nije pričao sa naučnicima - naglasio je Burić.