NEMA VIŠE MOJIH ROĐAKA, A NI KOMŠIJA! Jeziva ispovest Mirsade iz Jablanice: Danas mi je teže nego juče... (FOTO)


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 12:44


Mirsadina kuća nije uništena, ali je noć probdela kod prijateljice u obližnjem naselju

Foto: Avaz.ba/Meliha Smajkić
NEMA VIŠE MOJIH ROĐAKA, A NI KOMŠIJA! Jeziva ispovest Mirsade iz Jablanice: Danas mi je teže nego juče... (FOTO)

Mirsadi Tufek iz Donje Jablanice ne prestaje da zvoni telefon.  Zovu, kažu reporterki "Avaza", od Amerike do Nemačke. Svi hoće da znaju šta se dešava, gde su i jesu li živi njihovi najmiliji.

Mirsadina kuća nije uništena, ali je noć probdela kod prijateljice u obližnjem naselju.

Foto: Avaz.ba/Meliha Smajkić

Donja Jablanica je potpuno uništena u lavini mulja i kamenja koju je izazvala bujica nakon obilnih padavina i poplava u BiH

 

- Nisam spavala gotovo nikako. Osetili smo i nekoliko zemljotresa... Danas mi je teže nego juče... Zove rodbina, prijatelji - kroz plač govori Mirsada, piše Avaz.

Kaže da juče nije bila svesna šta ih je snašlo.

- Ostali smo živi, sin mi živi u Konjicu i s te strane, hvala Bogu. Ali, evo rođaci, komšije prve... Nema ih.. Nadam se da će ih naći da ih barem ukopamo - izustila je Mirsada.

Foto: Avaz.ba/Meliha Smajkić

Spasilačke ekipe su na terenu sa mehanizacijom i rade na pronalaženju nestalih lica u Donjoj Jablanici

 

Povodim stravičnih poplava koje su pokrenule lavinu mulja i kamenja u Donjoj Jablanici, oglasio se još jedan njen stanovnik koji je opisao jezive detalje tragedije koja je pogodila njegovo selo.

- Ovde su kuće stare po 300 godina, tu malo ispod mi je majkina starina, a ovde babina. Ovo se nikad nije desilo - rekao je za Dnevni Avaz Smajo Tufek, meštanin Donje Jablanice iznoseći svoje objašnjenje kataklizme koja se dogodila u njegovom naselju kada su sat nakon ponoći stradali njegovi brojni rođaci, komšije i prijatelji.

Foto: Avaz.ba/Meliha Smajkić

Posle poplave je nastao potpuni haos, celo naselje je zatrpano

 

- Gore na majdanu, na kamenolomu, kako su bile padavine, bujice, stvorila se brana od jalovine. Potom je verovatno došlo do odrona koji je udario u tu branu i kad je to puklo, to je sve uzrokovalo. To je moje mišljenje - rekao je.

Smajo i supruga su preživeli. Ogromno klizište, razorne bujice protutnjale su uz samu njihovu kuću.

Foto: Avaz.ba/Meliha Smajkić

Iz Mostara su stigle i vatrogasne ekipe

 

- Samo u ovom delu gde žive Tufeci uništeno je pet, šest kuća. Ma, ne zna se ni gde su bile - rekao je. Probudio ih je kaže jezivi tutanj.

- Podigao sam roletne, vidim kako voda nosi balvane, kamenje. U tom momentu sam mislio da je pukla brana u Jablanici. Kada sam istrčao vani, to je takva huka bila, čuo sam jauke, vrisku, dozivaju ljudi u pomoć. Nisam video ništa, pokušao sam baterijom da osvetlim, ali sam samo video vodu i čuo tutanj. Otvorili smo garažu koja je malo više i sklonili se - rekao je Smajo, piše Avaz.ba.