PRE DVA DANA SMO PILI KAFU, A SADA JE MRTAV! Hodža sa suprugom izvukao 7 ljudi, samo ih je OVO SPASILO!


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 13:57


Kako kaže, imam iz Jablanice, zasluge za herojstvo posebno pripadaju njegovoj supruzi Amri

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut, Index/Printscreen
PRE DVA DANA SMO PILI KAFU, A SADA JE MRTAV! Hodža sa suprugom izvukao 7 ljudi, samo ih je OVO SPASILO!

Noć katastrofalnih poplava u Donjoj Jablanici u Bosni i Hercegovini obeležili su nenadoknadivi gubici, ali i herojski čin imama Semira Jahića i njegove supruge Amre, koji su spasili sedmoro ljudi, javlja agencija Anadolija.

Jahić je u Donjoj Jablanici od 2017. godine, već osmu godinu vrši dužnost imama istoimenog džemata, gde je zasnovao porodicu i sklopio prijateljstva, koja su sada nakon velike katastrofe prekinuta.

Uz u potpunosti potopljeno naselje, džamiju od koje je ostao samo minaret iznad zemlje i zvuk bagera koji uklanjaju nakupljeni nasip i mulj, efendija Jahić se u razgovoru za agenciju Anadolija prisetio kobne noći.

"Tek sad vidimo koji nas je belaj zadesio"

- Nažalost, veliki broj džematlija je stradao i nestao, da ne idemo u eter s brojem žrtava. Sve su to džematlije s kojima smo sedeli, družili se, pili kafu. Momak, čovek koji je juče pronađen, njegovo telo, preksinoć smo zajedno pili kafu. Naravno, sve je to sastavni deo života, nažalost ako tako možemo reći, tek sada kako se sležu utisci, tek sada emocije plave, tek sada vidimo u kojem smo mi belaju bili i koji nas je belaj zadesio - ispričao je efendija Jahić za agenciju Anadolija.

Prisećajući se noći katastrofe, Jahić je rekao da je već oko ponoći otišao na spavanje nakon priprema za sutrašnji dan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Jablanica, potopljena džamija

 

Plač deteta i plutajući kompresor su bili ključni trenuci

Supruga Amra je, kako se prisetio, ostala budna kako bi se još malo igrala s njihovim četvorogodišnjim sinom, "a oko pola jedan me je probudio plač deteta, valjda ga je probudio udar vode".

- Naravno, probudio sam se i ja, supruga je govorila da nam bujica odnosi automobil, videla je s balkonskog prozora. U tom trenutku neko je zvonio, videli smo da su komšije kojima je kuća već bila poplavljena. Oni su došli tu, obratili se, prva adresa smo bili jer smo bili na višem spratu. Otvorili smo im vrata ne znajući šta se uopšte događa, odnosno da su razmere katastrofe tolike - rekao je.

- Primili smo ih u svoju kuću. Nažalost, čovek koji je njih dopratio do naših vrata, njega je bujica odnela. Uspeo je da spasi sve svoje ukućane, ali, nažalost, još uvek nije pronađeno njegovo telo, da li se negde spasio - molim boga da jeste - govori Jahić.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Mogli su se videti samo kupola i minaret

 

Nakon toga je rekao: "I nama je voda preko balkonskog prozora prodrla u kuću i nama je jedini spas bio da bežimo više. Pobegli smo na tavan i tu smo molili boga, čekali da se ta situaciji smiri i da se spasimo."

Herojstvo supruge Amre

- Međutim, kada smo videli da voda već prodire do tavana, jedino je bilo ili čekati smrt na tavanu ili skakati, poginuti pokušavajući ili čekajući... Odlučili smo da pokušamo da se spasimo tako što ćemo izaći s tavana. U tom trenutku smo videli kompresor od komšije koji ima vulkanizersku radionicu, ne znam bih li rekao da je to čudo, da je taj kompresor samo dragi bog poslao i taj kompresor nas je spasio i preko njega smo plivali i doplivali do kupole džamije - rekao je Jahić.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Spasilačka ekipa prilazi potopljenoj džamiji u Jablanici

 

- Moram pohvaliti suprugu koja je odradila sigurno i veći posao od mene jer je s malim detetom preplivala do džamije, a potom do kuće iznad koje nije bila poplavljena i koja je bila u tom trenutku jedini spas za nas. Njeno herojstvo je za mene veće. Više je ona uradila dobra nego ja, ali, evo, pomogli smo koliko smo mogli - naveo je.

- Supruga i sin su se prebacili do te kuće, a mi smo sa komšijama ostali na kupoli jer je u tom trenutku počela da pada možda i najjača kiša te večeri. Tu smo na džamijskoj kupoli ostali možda do šest kada su došli pripadnici gorske službe spašavanja i civilne zaštite, ne znam ni ja sigurno, jedan je momak policajac, a drugi je bio predsednik gorske službe, onda su nas kajacima evakuisali na sigurno. Iz najstrašnijih horora mislim da se ovakvo nešto ne bi moglo inscenirati, ali to je bio jedini način da preživimo, hvala Alahu - zaključio je Jahić, piše agencija Anadolija.