HOROR SNIMAK IZ VAZDUHA: Sve je IZOBLIČENO! Ulice sela kod Jablanice su zatrpane, neke kuće više ne postoje! (FOTO/VIDEO)


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 15:29


U selu su spasioci, teška mehanizacija koja čisti ulice, pravi kanale za vodu

Foto: Avaz.ba/Elmedin Tihak
HOROR SNIMAK IZ VAZDUHA: Sve je IZOBLIČENO! Ulice sela kod Jablanice su zatrpane, neke kuće više ne postoje! (FOTO/VIDEO)

Selo Zlate kod Jablanice takođe je stradalo u stravičnim poplavama i klizištima koji su pogodili Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Avaz.ba/Elmedin Tihak

Selo Zlate kod Jablanice u velikoj meri je uništeno tokom stravičnih bujičnih poplava i odrona lokalnog kamenoloma

 

U selu su spasioci, teška mehanizacija koja čisti put, pravi kanale za vodu, te uklanja tone i tone nanosa zemlje i kamenja. 

Foto: Avaz.ba/Elmedin Tihak

Sniimci sa drona pokazuju da ulice u selu gotovo i da ne postoje

 

Reporteri "Dnevnog avaza" među prvima su se probili do sela Zlate kod Jablanice koje su pogodile stravične poplave. Kako javljaju s lica mesta, slike su apokaliptične.

Foto: Avaz.ba/Elmedin Tihak

Kuće koje su se našle na višim tačkama u selu uspele su da "prežive" katastrofu koja je zadesila selo i njegovu okolinu

 

Među ljudima koje su zatekli, kažu vlada strah od svake nove kapi kiše. Veliki nanosi zemlje, kuće u mulju i kamenju, uništeni automobili...

Foto: Avaz.ba/Elmedin Tihak

Tačno se prepoznaje kojim pravcem je bujica nosila i zatrpavala sve pred sobom

 

TRI FAKTORA SU DOVELA DO KATASTROFE U BIH

Tomislav Novosel iz Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda komentarisao katastrofalne poplave u BiH.

Da li su se mogle sprečiti tragične poplave u BiH u kojima je dosad poginula 21 osoba?

- To je kombinacija obilnih padavina, prirodne nepogode i ljudskog faktora. Njihov ministar bezbednosti je najavio istragu, reč je o navodno ilegalnom kamenolomu koji se napunio kao jezero, stvorila se prirodna brana koja je popustila. Dogodio se lom brane, visoke brane od 20-ak metara, što je najgore. Stvara se ogroman talas, velika kinetička energija, spominje se hiljadu tona kamenja koje su rušile sve pred sobom i sravnile naselje - pojašnjava Tomislav Novosel.Tomislav Novosel iz Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda, gostovao je na N1 i komentarisao katastrofalne poplave u BiH.

Da li su se mogle sprečiti tragične poplave u BiH u kojima je dosad poginula 21 osoba?

- To je kombinacija obilnih padavina, prirodne nepogode i ljudskog faktora. Njihov ministar bezbednosti je najavio istragu, reč je o navodno ilegalnom kamenolomu koji se napunio kao jezero, stvorila se prirodna brana koja je popustila. Dogodio se lom brane, visoke brane od 20-ak metara, što je najgore. Stvara se ogroman talas, velika kinetička energija, spominje se hiljadu tona kamenja koje su rušile sve pred sobom i sravnile naselje - pojašnjava Tomislav Novosel.

Bi li bi broj stradalih bio manji da se to nije dogodilo?

- Apsolutno. Možda ne bi bilo nijedne žrtve da se to nije desilo, a koliko znam to se još dogodilo usred noći.

Koliki je ljudski faktor u svemu tome? Od betoniranja, do kamenoloma, eksploatacije prirode koje su dovele do katastrofe…

- Čovek ceo svoj životni vek pokušava da ukroti prirodu, ali kao što smo videli i u zapadnoj Evropi, pokaže se da je uvek priroda jača od čoveka. RH još uvek nema toliko ljudskih žrtava, ali beležimo sve veće i veće materijalne štete - ističe.

- Direktna šteta je velika, a indirektna će biti mnogo veća jer ljudi koji su živeli tamo će uvek živeti sa strahom - rekao je Novosel.

On je podsetio i na Mehanizam EU civilne zaštite na koji imaju pravo sve članice, ali i one koje su u procesu pristupanja kao što je to BiH, piše Index.hr.