PAKAO BRAČNOG PARA IMAMOVIĆ IZ JABLANICE! U poplavama izgubili OSAM ČLANOVA PORODICE! (FOTO)


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 19:30


Ne mogu se oporaviti od šoka pogotovo što su i sami učestvovali u potrazi pod ruševinama i pronalazili beživotna tela svojih najbližih, rekla je Jurišić o ovom bračnom paru!

Foto: Facebook/Duska Jurisic
PAKAO BRAČNOG PARA IMAMOVIĆ IZ JABLANICE! U poplavama izgubili OSAM ČLANOVA PORODICE! (FOTO)

Zamenica ministra za ljudska prava i izbeglice BiH Duška Jurišić bila je danas u Donjoj Jablanici, mestu koje je najgore prošlo u poplavama i klizištima. Broj stradalih osoba u nezapamćenoj tragediji popeo se na 18.

 

 

- Pakao je prošao bračni par Imamović iz Donje Jablanice. Užas udara bujice, koja je nosila ogromne količine kamenja, zamenila je neverica, jer su kuće njegove sestre i brata zbrisane s lica zemlje. Samo u jednom trenu izgubili su osam članova porodice. Ne mogu se oporaviti od šoka pogotovo što su i sami učestvovali u potrazi pod ruševinama i pronalazili beživotna tela svojih najbližih. Miji Karamehić Abazović i meni je bilo suđeno da prvi susret sa preživelim žiteljima Donje Jablanice upravo bude sa ovim bračnim parom, koji je pretrpio najteže gubitke - navela je Jurišić na društvenim mrežama.

Dodala je da su upoznale i Amru i Semira Jahića. 

- Zahvaljujući Amrinoj neverovatnoj pribranosti, spašen je život njihovog sina, Semirov i život nekolicine komšija, koji su utočište potražili u njihovoj kući. Amra je noseći četvorogodišnjeg dečaka uspela preplivati stotine metara kroz nabujalu vodu i mulj, dok su ostali oslonac u vodi do dolaska na čvrsto tlo potražili na kompresoru, koji je plutao.

Jasminka i Mumin Maslo su među onim stanovnicima Donje Jablanice, čija je kuća neoštećena, međutim nemaju ni vode ni struje - napisala je Jurišić.

I Ifeta Begović je ostala bez doma. 

- Uprkos tome što se mali broj žitelja, koji su satima bili odsečeni zbog blokiranih i oštećenih saobraćajnica, našao prepuštenim samima sebi u misiji spašavanja ljudskih života, Ifetu su s njenom kćerkom s poteškoćama u razvoju dva puta premeštali kako bi im našli adekvatan smeštaj i njegu. Dan posle suočavaju se s nestašicom elementarnih stvari, presvlake, obuće, jer je većina domove napustila u papučama i pidžamama.

Ipak glavna poruka ove objave je da će žiteljima Donje Jablanice kao i drugih mesta pogođenih poplavama biti potrebna dugoročna pomoć. Ne jurite. Bit će vremena i prilika. Operativni centri moraju imati jasan uvid u potrebe ugroženih stanovnika, plan za dugoročniji adekvatan smeštaj i snabdevanje namirnicama, potrebnom odećom, obućom, lekovima, njegom, ali i psihološkom podrškom - navela je Jurišić.

Bonus video