KATASTROFALNA SITUACIJA U BUTUROVIĆ POLJU: Kiša i dalje pada, ekipe spasilaca tragaju za četiri nestale osobe (VIDEO)


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 20:21


Dobrača kaže da ekipe na terenu daju sve od sebe i ulažu sve napore kako bi pomogli u akciji spasavanja i evakuisali ljude.

Foto: X/Милорад/Printscreen
KATASTROFALNA SITUACIJA U BUTUROVIĆ POLJU: Kiša i dalje pada, ekipe spasilaca tragaju za četiri nestale osobe (VIDEO)

Buturović Polje kod Konjica u veoma je lošem stanju nakon što su poplave odnele nekoliko kuća, a kiša trenutno neprestano pada.

I dalje se traga za nestalima, a ekipe spasilaca su na terenu.

Vođa tima Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo, Fahrudin Dobrača, koji se nalazi na ovom lokalitetu, za portal Avaz je kazao da je situacija u Buturović Polju katastrofa.

- Bojimo se novih klizišta, pošto je kiša počela da pada jakim intenzitetom. Ekipe su na terenu, Gorska služba spašavanja Novi Grad, Civilna zaštita Opštine Novi Grad, GSS Kantona Sarajevo, iz svake opštine po jedna Gorska služba spašavanja sa velikim brojem timova, Gorska služba spasavanja Prenj, Civilna zaštita Opštine Konjic, tako da što se tiče ljudstva u velikom smo broju. Međutim, imamo situaciju gde tragamo za četiri nestale osobe koje su u Buturović Polju u srušenim kućama. Radimo na tome. Danas smo imali šest-sedam evakuacija, uključujući i jednu bebu od devet meseci i majku – istakao je Dobrača.

Dodao je da ekipe na terenu daju sve od sebe i ulažu sve napore kako bi pomogli u akciji spasavanja i evakuisali ljude.

- Sugerišemo zajedno s Civilnom zaštitom Opštine Konjic da ljudi napuste objekte i da se prebace u zdravije stambene jedinice. Radimo što možemo zajedno i u koordinaciji s policijom Konjic. Tu smo da pomognemo našem narodu koji je doživeo jednu katastrofu, kataklizmu – istakao je Dobrača. 

Podsetimo, Tomislav Novosel, iz Centra za odbranu od poplava hrvatskih voda, komentarisao katastrofalne poplave u BiH, u kojima je dosad poginula 21 osoba.

- To je kombinacija obilnih padavina, prirodne nepogode i ljudskog faktora. Njihov ministar bezbednosti je najavio istragu, reč je o navodno ilegalnom kamenolomu koji se napunio kao jezero, stvorila se prirodna brana koja je popustila. Dogodio se lom brane, visoke brane od 20-ak metara, što je najgore. Stvara se ogroman talas, velika kinetička energija, spominje se hiljadu tona kamenja koje su rušile sve pred sobom i sravnile naselje - pojašnjava Tomislav Novosel.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, obratio se na vanrednoj konferenciji za medije nakon hitne sednice Vlade, a povodom novonostale situacije u BiH izazvane poplavama i ostalim nepogodama.

Nikšić je kazao da će u narednom periodu Veće ministara razmotriti odluku o zahtevu za pružanje međunarodne pomoći.

- Mi smatramo da onim što sada imamo možemo sanirati posledice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Železnice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja, jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete - kazao je Nikšić.

Kazao je i kako će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Železnicama FBiH i to dnevnu štetu u iznosu od 270.000 KM.