SPROVEŠĆE SE TEMELJNA ISTRAGA! Tužilaštvo formiralo predmet o kamenolomu "SMRTNIKU" u Donjoj Jablanici


IZVOR: Republika - 07.10.2024 | 16:25


Kako su dodali, s tim ciljem naložena su određena veštačenja, kao i pribavljanje određene poslovne dokumentacije

Foto: Printscreen/Google Map
SPROVEŠĆE SE TEMELJNA ISTRAGA! Tužilaštvo formiralo predmet o kamenolomu "SMRTNIKU" u Donjoj Jablanici

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su se oglasili saopštenjem za javnosti u vezi s kataklizmom na području Jablanice i Konjica.

- U vezi s tragedijom koja se desila, a radi objektivne informiranosti javnosti, te brojnih upita medija, obaveštavamo javnost da su tužioci Tužilaštva HNK Mostar, Područno tužilaštvo Konjic, odmah po dojavi o strašnoj tragediji koja se desila na području opština Jablanica i Konjic izašli na lice mesta, i zajedno s pripadnicima MUP-a HNK i PU Konjic, odnosno PS Konjic i PS Jablanica preduzeli i preduzimaju sve neophodno potrebne radnje iz svoje nadležnosti, a koje ne trpe odgađanja.

- Iz tih razloga, u Tužilaštvu je formiran predmet te je imenovan tim tužioca za rad na ovom slučaju, a pripadnici MUP-a HNK pod nadzorom Tužilaštva HNK preduzimaju radnje provera navoda i informacija s ciljem utvrđivanja svih okolnosti pod kojima se dogodila ova tragedija, s posebnim akcentom na eventualnu odgovornost i ulogu ljudskog faktora, naročito u odnosu na poslovanje i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području - kazali su.

Takođe, kako su dodali, s tim ciljem naložena su određena veštačenja, te pribavljanje određene poslovne dokumentacije, preneo je Avaz.ba.

Podsetimo, na području Buturović Polja pronađeno je još jedno telo žrtve poplava, čime je ukupan broj nastradalih porastao na 21 osobu.

Prema izveštajima, pripadnici Saveza ronilačkih klubova (SRK) Neretva, u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite, uspeli su da lociraju i izvuku telo, a očekuje se da će uskoro biti dostupno više informacija o identitetu žrtve i okolnostima njenog pronalaska.

Bosnu i Hercegovinu su u oktobru 2024. godine pogodile katastrofalne poplave koje su izazvale ogromne štete, kako materijalne, tako i ljudske.

Vlasti i dalje aktivno pretražuju pogođena područja u nadi da pronađu nestale, ali i da identifikuju sve žrtve ove tragedije.

Kao što smo pisali, u nekim medijima se pojavila informacija da je kamenolom kod Donje Jablanice preimenovan na Google Maps-u i da sada na mapi stoji naziv: "Smrtnik", zbog stravičnih posledica i velikih žrtava koje je prouzrokovao.