HOROR SNIMAK IZ HELIKOPTERA! Donja Jablanica SRAVNJENA sa zemljom, STATIČARI iz Srbije na specijalnom ZADATKU! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 07.10.2024 | 16:42


Na teren su stigli timovi spasilaca iz Srbije, Crne Gore i Slovenije koji pomažu u raščišćavanju

Foto: YouTube/Printscreen/Avaz TV
HOROR SNIMAK IZ HELIKOPTERA! Donja Jablanica SRAVNJENA sa zemljom, STATIČARI iz Srbije na specijalnom ZADATKU! (VIDEO)

Spasilački timovi do sada su iz poplavljenog područja Donje Jablanice izvukli su 15 tela, a još se traga za pet nestalih osoba, izjavio je Nenad Ikonić iz Uprave civilne zaštite RS.

Ikonić je rekao da su na teren stigli timovi spasilaca iz Srbije, Crne Gore i Slovenije koji pomažu u raščišćavanju.

Prema njegovim rečima, trenutno je najviše aktivna mehanizacija koja raščišćava teren, dok će spasioci efikasnije moći da pretražuju teren kada nivo vode opadne.

- Neshvatljiv je nivo razaranja na području Donje Jablanice, a još manje je shvatljivo da se kamenolom nalazio na brdu iznad ovog mesta. Ovde se brdo obrušilo na naselje i izazvalo strašno razaranje - naveo je Ikonić.

On je naglasio da su statičari iz Srbije poslati u kamenolom da izvide situaciju i utvrde da li postoji opasnost od novih potresa, s obzirom na to da se ispod tog brda trenutno nalazi blizu 300 ljudi, koji bi mogli da budu ugroženi, prenele su agencije.

Denis Šašić, iz sela Zlate: Razočaran sam u Opštinu Jablanica, niko nam nije došao

Reporteri "Avaza" stigli su u selo Zlate kod Jablanice. U ovom selu je takođe bilo stradalih, a bujične poplave su donele velike količine zemlje, kamenja, drveća.

U selu su razgovarali sa Denisom Šašićem, predsednikom MZ Zlate. 

- Ovo je katastrofa, ovo je nezapamćeno, mi moramo sada da vidimo prioritete. Ljudi su ovde strpljivi. Razumem sve ljude, izgubili su kuću, nekoga svoga. Razočaran sam u lokalnu samoupravu, u Opštinu, gradonačelnika. Mi smo prve žrtve bili, niko nam se nije obratio, ni gradonačelnik nije izašao ovde da pita ljude "kako ste". Niko od ministara. Stižu nam dve mašine da nastave s radovima. Dolazili su nam navijači Veleža, Sarajeva. Struja je stigla - kazao je Šašić za "Dnevni avaz".