HITNA EVAKUACIJA U KONJICU I JABLANICI! Stigle najnovije crne vesti - NE SLUTI NA DOBRO


IZVOR: Republika/M. L. - 09.10.2024 | 06:42


Pripadnici gorskih službi spasavanja krenuli u akciju

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut
HITNA EVAKUACIJA U KONJICU I JABLANICI! Stigle najnovije crne vesti - NE SLUTI NA DOBRO

Sinoć su oko ponoći na teren pozvani i pripadnici gorskih službi spasavanja da pomognu u evakuaciji stanovništva u Konjicu i Jablanici. Pozvane su ekipe iz Mostara, Širokog Brijega, Čapljine i Posušja, koje su sa 15-ak automobila krenule na sever, piše Jutarnji list.

Iza ponoći GSS Prenj je na svojim Fejsbuk stranicama zamolio sve Konjičane koji imaju terenska vozila da odmah dođu kako bi se ona stavila u funkciju prevoza ljudi. Kako se može videti na društvenim mrežama, Konjički štab civilne zaštite naredio je i evakuaciju Klisa.

Do evakuacije je došlo zbog prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji je upozorio na moguće obilne padavine u Hercegovini, sa do 60 litara kiše po metru kvadratnom, što bi ponovo moglo izazvati bujične potoke i klizišta.

Podsećamo, u noći sa četvrtka na petak razorne poplave i klizišta zahvatile su područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i okolnih mesta, gde je u Hercegovačko-neretvanskoj oblasti život izgubilo 19 osoba, dok su tri osobe poginule u opštini Fojnica.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Užas u Jablanici

Hitna evakuacija stanovništva počela je u utorak kasno uveče sa područja koja su proteklog vikenda stradala u poplavama i odronima kamenja u severnom delu Hercegovine, nakon najavljenih obilnih padavina.

Kako je u večernjim satima saopšteno iz Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanske županije sa sedištem u Mostaru, odmah je započeta evakuacija stanovništva sa ugroženih područja Jablanice i Konjica, a vrše je pripadnika civilne zaštite i drugih hitnih službi uz podršku spasilačkih ekipa na terenu.

U hitnom obaveštenju se navodi da se ljudi moraju evakuisati iz ugroženih područja najkasnije do 2 sata ujutru. Oni će biti smešteni u ranije organizovana kolektivna prihvatilišta u školama i sportskim salama, gde će im biti obezbeđeni kreveti, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Ove mere se sprovode zbog upozorenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji za noć prognoziraju obilnije padavine sa do 60 litara kiše po metru kvadratnom, što može dovesti do novih bujičnih potoka i klizišta u već ugroženim područjima.

U poplavama i klizištima u severnom delu Hercegovine i centralnom delu Bosne i Hercegovine stradale su 22 osobe, a za još osam se traga.